Dnevne novosti

Karamarko: Bit ću prvi potpredsjednik vlade ili zamjenik premijera

30.12.2015 07:45 ZAGREB, 29. prosinca (Hina), Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko potvrdio je u utorak kako će on u novoj vladi biti prvi potpredsjednik ili zamjenik premijera, dok je izjavu šefa SDP-a Zorana Milanovića o tome da je "Most izabrao ići u većinu s proustaškom organizacijom" nazvao nepristojnom, a Milanovića čovjekom koji je izgubio sve bitke koje je mogao izgubiti u protekle četiri godine.
Novinarima je u središnjici stranke rekao kako još ne zna koliko će HDZ imati ministara u vladi te najavio da u ponedjeljak započinju razgovori. "Još se ne zna koliko će biti ministara. U ponedjeljak počinjemo razgovore, dakle broj ministarstava, a onda par dana nakon toga ići ćemo s konkretnim imenima. Bitno je da će vlada biti reformska i stručna. Dakle, bez obzira kojoj stranci pripada i da li pripada nekoj stranci", rekao je Karamarko.

S Mostom, tvrdi, još nije bilo razgovora o tome koliko će imati ministarstava. "Bitna je kvaliteta jer Hrvatska nema vremena za gubljenje s lošim kadrovima, pa prema tome, tko predloži dobre ljude dobro je došao", ustvrdio je. Mandatar s kojim su, kako tvrdi, u svakodnevnom kontaktu, imat će, kaže, punu potporu jer je "stručan u onom segmentu koji je sada najpotrebniji, a to su i financije i gospodarstvo i poduzetništvo".

Na pitanje u kolikoj će se mjeri ostvariti obećanje o smanjivanju plaća zastupnicima Karamarko je ponovio da se radi o smanjenju od 25 do 30 posto dužnosnicima i saborskim zastupnicima. "Vrijeme je da na simboličnoj razini pokažemo kako svi skupa moramo štedjeti i da svi skupa podnesemo težinu trenutka te se pokušamo izvući iz ove loše situacije, a mislim da hoćemo jer sam optimist", poručio je.

Upitan hoće li se u 30-dnevnom roku koji je predsjednica Republike dala mandataru uspjeti sve dogovoriti Karamarko je rekao kako se mora dogovoriti. "Radit ćemo užurbano i kvalitetno", kazao je šef HDZ-a, a na pitanje računa li na dodatni rok od 30 dana uzvratio je kako se sve mora riješiti u roku od tri tjedna. Za izjavu šefa SDP-a Zorana Milanovića kako je "Most izabrao ići u većinu sa proustaškom organizacijom" Karamarko je rekao da je nepristojna te kako joj nije mjesto u političkom govoru i dijalogu. "On je čovjek koji je izgubio sve svoje bitke koje je mogao izgubiti u zadnje četiri godine. Treba znati gubiti i u gubitku biti pošten. On bi najrađe mijenjao narod. Treba mijenjati sebe, a ja bih volio da on uspješno mijenja sebe, jer Hrvatskoj je potrebna i ljevica i desnica. Mi priželjkujemo pravu domoljubnu hrvatsku socijaldemokraciju", poručio je Karamarko.