Dnevne novosti

Ženska mreža Hrvatske: očekujemo da Ustavni sud neće prihvatiti prijedlog Hrvatskog pokreta za život

28.12.2015 07:35 ZAGREB, 25. prosinca 2015. (Hina), Ženska mreža Hrvatske priopćila je u petak kako očekuje da Ustavni sud neće prihvatiti prijedlog Hrvatskog pokreta za život, podnesen prije 24 godine, za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti zakona koji ženama omogućuje pobačaj i traži da Ustavni sud izradi posebno izvješće o sukladnosti ugovora Hrvatske i Svete stolice s Ustavom RH. 
Ženska mreža obratila se pismom predsjednici i članovima Ustavnog suda u povodu informacije objavljene u medijima da je Ustavni sud spreman za raspravu o prijedlogu, koji je još 1991. godine podnio Hrvatski pokret za život, za ocjenu suglasnosti "Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodu odlučivanja o rađanju djece" s Ustavom.  

U pismu podsjeća da je taj zakon utemeljen na odredbama UN-ove "Konvencije o ukidanju svih oblika diskriminacije žena" i navodi kako Odbor Konvencije u preporukama izražava zabrinutost zbog utjecaja religije na sekularani karakter države i njezine zakone. Ženska mreža ističe kako se nada da će Ustavni sud prilikom odlučivanja uzeti u obzir i Rezoluciju Vijeća Evrope "Žene i religije u Europi" i neće dozvoliti da zahtjevi za zabranu prava na pobačaj, koji dolaze iz redova Katoličke crkve, utječu na ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske. 

Očekujemo da Ustavni sud neće prihvatiti prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodu odlučivanja o rađanju djece s Ustavom jer je člankom 3 Ustava jednakost, ravnopravnost spolova i poštivanje ljudskih prava proglašeno najvišim vrednotama ustavnog porekta Republike Hrvatske i temeljem za tumačenje Ustava, poručuje Ženska mreža.    

"Zabrinute zbog sve češćih napada na ljudska prava žena, mi članice Ženske mreže Hrvatske tražimo da Ustavni sud sagleda posljedice sklapanja ugovora između Svete stolice i Republike Hrvatske, te da izradi posebno izvješće, sukladno čl. 129 Ustava RH o tom pitanju to jest o načelnom pitanju sukladnosti tih ugovora s Ustavom", navodi se u pismu Ženske mreže Hrvatske svim sucima Ustavnoga suda.