Dnevne novosti

HRT i HAVC potpisali Ugovor o uređenju međusobnih odnosa

21.12.2015 07:15 ZAGREB, 19. prosinca 2015. (Hina), Hrvatska radiotelevizija (HRT) i Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) potpisali su Ugovor o uređenju međusobnih odnosa, kojim se precizno uređuje izdvajanje HRT-a za financiranje audiovizualnih djelatnosti, izvijestio je HAVC. 
"Potpisivanjem tog Ugovora potpisujemo uklanjanje različitih tehničkih, normativnih i financijskih nejasnoća koje su nas pratile ovih godina te stvaramo temelj za usklađivanje različitih gledanja i tumačenja i nesmetano bavljenje onim zbog čega HRT i HAVC postoje, a to je činjenje dobra za hrvatsku kulturu", rekao je glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman, koji je ugovor potpisao s ravnateljem HAVC-a Hrvojem Hribarom. "Tim se ugovorom namiruju sve obveze HRT-a prema HAVC-u za 2014. i 2015. godinu", dodao je. 

Po Hribarovim riječima, potpisani Ugovor znak da se i neki teški sporazumi mogu uspješno privesti kraju te se na njih može staviti potpis. Pojasnio je kako poteškoće nisu bile posljedica nedostatka volje dviju strana, nego "odveć kreativnih zakonskih odredbi". "Sporazum unosi red i mir u uzajamne odnose, gleda unaprijed te rješava neka otvorena pitanja i zaostatke. Osigurali smo HAVC-u precizno planiranje rashoda, što znači da ćemo moći na stabilan način alimentirati projekte obuhvaćene Nacionalnim programom, što je bitno i autorima i producentima, kao i našim partnerima u inozemstvu", dodao je. 

HRT će zahvaljujući tom sporazumu izaći na međunarodnu scenu kao koproducent međunarodnih serija i kao korisnik međunarodnih sredstava te postati korisnikom europskoga medijskoga fonda, a u programu HRT-a uskoro se mogu očekivati najave na kojima će stajati HRT u suradnji s nekom stranom televizijom ili radijem, stoji u obavijesti HAVC-a.