Dnevne novosti

Milanović: nemam dovoljan broj glasova, nastavljamo razgovore s Mostom

27.11.2015 07:35 ZAGREB, 26. studenoga 2015. (Hina), Predsjednik SDP-a i čelnik koalicije "Hrvatska raste", Zoran Milanović u četvrtak je nakon konzultacija s predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović na Pantovčaku izjavio da kao kandidat za mandatara Vlade ima nedovoljnih  66 potpisa potpore, te će stoga nastaviti razgovore s Mostom nezavisnih lista, kojem je poručio – "ne trebate se priklanjati, uključite se".

U izjavi novinarima nakon konzultacija s predsjednicom Republike, koje su trajale tek 10-ak minuta iako je prema protokolu bilo predviđeno pola sata, Milanović je najavio i da će nastavak konzultacija uslijediti 7. prosinca, a da će predsjednica Grabar-Kitarović prvu sjednicu Hrvatskoga sabora sazvati nekoliko dana prije ustavnoga roka koji je 13. prosinca. Uz Milanovića, na Pantovčak su došli i predsjednica HNS-a Vesna Pusić, čelnica Laburista Nansi Tireli te predsjednik HSU-a Silvano Hrelja. "Sve je jasno za sada; ja kao kandidat za mandatara imam 66 potpisa a to nije dovoljno. Vidjet ćemo što imaju drugi, tko su drugi kandidati. I idemo dalje s pregovorima, s razgovorima. Sve je jasno za sada, drugi krug konzultacija je 7. prosinca i to je to", kazao je Milanović dodavši - "Naravno, bez Mosta ne možemo".  

Mandataru je potrebna potpora natpolovične većine izabranih saborskih zastupnika, odnosno 76 potpisa te Milanoviću treba još 10 potpisa. Vjeruje da će u tom smislu razgovori s Mostom dobro završiti. "Mi bismo htjeli cijeli Most i to sam rekao u izbornoj večeri, da krenemo razgovarati o budućnosti Hrvatske", rekao je Milanović, potvrdivši da bi Most bio dio Vlade ako on bude premijer. "Ne trebate se priklanjati, uključite se", poručio je Mostu, a na pitanje novinara rekao je kako ne može reći koliko će trajati ti razgovori. "Sabor će biti sazvan nekoliko dana prije ustavnoga roka, a on je 13. prosinca i to je nedjelja. Dakle, Sabor će biti sazvan par dana ranije, a to će vam reći i predsjednica, to nije nikakva tajna.

Sabor se konstituira izborom predsjednika običnom većinom, mada je to uvijek bila aklamacija, a vidjet ćemo hoće li i sada biti tako", dodao je Milanović. Nije htio nagađati hoće li se neki od članova Mosta prikloniti koaliciji Hrvatska raste, kao ni hoće li neki članovi odustati od potpore. Milanović se pritom osvrnuo i na pitanje manjinskih zastupnika, odnosno činjenicu da Mirko Rašković iz SDSS-a nije dao potporu njegovoj koaliciji te naglasio da on ni na koga nije vršio pritisak. Rašković je nakon razgovora s predsjednicom Republike novinarima potvrdio da je na njega vršen pritisak unutar SDSS-a kako bi dao potporu za mandatara. "Ja nemam politiku da pecam, kao moji prethodnici, jednog po jednog predstavnika manjina. Šest predstavnika manjina je potpisalo, ne želim prejudicirati hoće li još tko potpisati. Ja ni na koga ne vršim pritisak", kazao je Milanović. Naglasio je da Raškovića nije poznao do prije tjedan dana.  "Što se događa ja ne znam. (...) Gospodin Rašković je član SDSS-a, na kraju krajeva mandat je njegov i on će objasniti sebi i javnosti, ako to želi, o kakvim je pritiscima riječ. Od mene sigurno nije bilo pritisaka. Ne poznamo se", rekao je čelni čovjek koalicije "Hrvatska raste".  Milanović je u izjavi novinarima najavio i kako očekuje da će sutra biti objavljne povoljni gospodarski pokazatelji, odnosno, kako je rekao, gospodarski rast u 3. kvartalu znatno veći nego u 2. kvartalu.