Dnevne novosti

Karamarko: učinit ću sve da ne dođe do novih izbora, Hrvatska nema vremena za njih

23.11.2015 07:30 ZAGREB, 20. studenoga 2015. (Hina), Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko poručio je da će učiniti sve kako bi se izbjegli novi izbori istaknuvši kako Hrvatska nema vremena i ne bi trebala gubiti energiju na njih.

"Učinit ću sve da izbjegnemo nove izbore. Zemlja je u dubokoj gospodarskoj krizi, migrantska kriza je na vrhuncu, brojni izazovi stoje pred hrvatskom nacionalnom sigurnošću", rekao je Karamarko u intervjuu za subotnji Večernji list. Istaknuvši kako od terorističkih napada u Francuskoj nije miran, a kao bivši čelnik SOA-e i djelatnik MUP-a smatra i da Hrvatska s tim pitanjima mora biti krajnje oprezna i ozbiljna. Karamarko je upozorio i da su vladajući danima bez ikakve kontrole puštali migrante u zemlju. "Da, jesmo humanisti, ali sigurnost nam mora biti na prvom mjestu. Svatko tko priželjkuje nove izbore neodgovoran je i neozbiljan", naglasio je. Ako bi ipak došlo do novih izbora, predsjednik HDZ-a smatra da bi njegova stranka na njima bolje prošla.

"Novi izbori HDZ-u ne bi donijeli ništa loše, ali Hrvatska nema vremena i ne bi trebala gubiti energiju na nove izbore", upozorio je. Vezano uz moguće inzistiranje Mosta na mjestu mandatara, Karamarko je kazao da će pitanje mandatara HDZ i Most ostaviti za idući tjedan. Smatra da se pri tome treba voditi računa o volji građana i odgovornosti koju svojim odabirom od stranaka zahtijevaju. Istaknuvši da je HDZ relativni pobjednik parlamentarnih izbora, Karamarko je kazao da se tu radi o odgovornosti koju sa sobom mora nositi prva pobjednička stranka u savezništvu s drugom pobjedničkom strankom. "Most je napravio veliki iskorak i respektiramo njegov rezultat. Pitanje mandatara ostavit ćemo za idući tjedan. HDZ i Most i u tom dijelu moraju jedni drugima pružiti priliku da na pravedan način podijele odgovornost", kazao je. Napominjući da sadašnje pregovore s Mostom vode stručnjaci za pojedina područja, Karamarko je najavio da će idući tjedan, nakon posljednje runde razgovora, vrh HDZ-a odlučiti o ostalim modalitetima dogovora s Mostom. Uvjeren je da će vlada stručnjaka biti vlada Domoljubne koalicije i Mosta te da će najvažnije resore, poput gospodarstva i financija preuzeti stručnjaci, bez obzira pripadaju li nekoj stranci ili ne. Istaknuo je i da će javna poduzeća biti depolitizirana po uzoru na austrijski model.  

Nisam razočaran rezultatima izbora  

Predsjednik HDZ-a rekao je, među ostalim, da nije razočaran rezultatima izbora jer je na njima dvije trećine birača jasno poručilo da želi promjene, a 60 posto onih koji ih žele svoj glas dalo je Domoljubnoj koaliciji. Ponovivši kako je osvojivši najveći broj mandata Domoljubna koalicija relativni pobjednik izbora naveo je i da im je u sedam izbornih jedinica sedam mandata izmaklo za samo 150 do 300 glasova. Napomenuvši kako u izbornoj retorici ne bi ništa mijenjao, Karamarko je kazao i da je u kampanji vjerojatno bilo i pogrešaka, što će kasnije detaljno analizirati.

"Na prvom Predsjedništvu nakon izbora odlučili smo se posvetiti pregovorima s Mostom. Kada to riješimo, dubinski ćemo analizirati izbore i učinjene pogreške", rekao je. Upitan kako komentira da lijeva koalicija ima veći koalicijski potencijal od HDZ-a jer su se IDS i Radimir Čačić već opredijelili, odgovorio je kako ne treba preuraniti sa zaključcima. Smatra kako trenutačna politika Zorana Milanovića ne počiva na načelima, već isključivo na želji za vlašću. "Najprije je od glavnog zagovornika antireformske politike u času postao reformist. U kampanji je glumio velikog, naglo probuđenog zaštitnika nacionalnih interesa, a tjedan dana nakon izbora, za tri glasa IDS-a pristao je na Istru kao zasebnu regiju, obećavši joj najširu moguću autonomiju, do sada neslućenih i zabrinjavajućih razmjera", rekao je Karamarko. Smatra i da je Milanović za samo tri glasa krenuo u "autonomašku avanturu kako bi sačuvao premijersku fotelju". Drži da je Milanović time ujedno i dokinuo županije za koje se "populistički" zalagao tijekom kampanje, jer je jednoj od županija obećao najviši stupanj autonomije i izdigao je iznad svih ostalih županija. "Što se Čačića tiče, on je zbog svog biračkog tijela rekao da mu je bliža lijeva opcija, ali uvjeren sam, kada je riječ o programu i reformama, da bi prije podržao Domoljubnu koaliciju", smatra Karamarko.

Prerano za odluku o ponovnoj kandidaturi za predsjednika HDZ-a 

Predsjednik HDZ-a nije odgovorio na upit hoće li se ponovno kandidirati na tu funkciju rekavši da je prerano za tu odluku te da je to nešto o čemu se može razgovarati kada prođe proces formiranja vlade. Čistom izmišljotinom naveo je medijske napise da je u izbornoj noći na njega vikao glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić. Rekao je kako mu Brkić ništa nije rekao u izbornoj noći te da je nekome očito jako stalo izmišljati takve sukobe. "Čista izmišljotina, koja nema uporište ni u kakvoj situaciji", kazao je. Drži i kako se u dijelu medija pobjednik izbora tretira kao poraženi, a poraženi kao pobjednik. Istaknuo je kako je na parlamentarnim izborima Domoljubna koalicija dobila gotovo 200.000 više glasova nego prije četiri godine, a Kukuriku isto toliko manje. Upitan kako mu djeluje 36-godišnji Božo Petrov, ocjenio je da je on na određeni način politički idealist. Drži kako je to očito potrebno određenom dijelu birača, ocijenivši to dobrim i za početak Petrove nacionalne političke karijere. Predsjednik HDZ-a koaliciju s Mostom smatra logičnim i prirodnim savezništvom, s obzirom na to da je lista Domoljubne koalicije lista s najviše osvojenih mandata na izborima, a Most respektabilna proreformska snaga.