Dnevne novosti

HOK: troškove zastupanja odvjetnicima treba platiti stranka, a ne treća strana

20.11.2015 07:39 ZAGREB, 19. studenoga (Hina), Hrvatska odvjetnička komora (HOK) u četvrtak je izvijestila da je jedino upravni odbor HOK-a ovlašten davati objašnjenja i tumačenja odredbi odvjetničke tarife, ističući da troškove zastupanja odvjetnicima treba platiti stranka, a ne treća strana.

Komora se oglasila nakon pritužbi građana koji su od KBC-a Zagreb zaprimili opomene pred ovrhu zbog navodnih dugova u kojima su bili iskazani i troškovi odvjetničkog društva Par i Gradac. "Tarife  o nagradama i naknadi troškova za rad odvjetnika jedino Upravni odbor HOK ovlašten davati objašnjenja i tumačenja odredbi tarife. U uvodnom dijelu same tarife stoji da je troškove zastupanja dužan platiti naručitelj usluge odnosno stranka, što je Hrvatska odvjetnička komora u svim izjavama i isticala", navode u priopćenju. Ističu da je HOK od početka izbijanja "slučaja Par Gradac" jasno isticao da je "takvo postupanje odvjetničkog društva protivno tarifi i savjetovao građanima da ne plaćaju odvjetnički trošak za opomenu koju su dobili". "U odnosu na obavijest Disciplinskog tužiteljstva... na koju se poziva Odvjetničko društvo Par i Gradac, navodimo da je temeljem Statuta HOK i odredbe Glave XVIII. Tarife o nagradama i naknadi troškova za rad odvjetnika jedino Upravni odbor HOK ovlašten davati objašnjenja i tumačenja odredbi Tarife", pojašnjavaju u HOK-u. 

Ističu da su disciplinska tijela HOK neovisna u svom radu te da u uvidom u spis utvrdili da je navedena obavijest Disciplinskog tužiteljstva suprotna Zakonu o zaštiti potrošača i stavu HOK."Slijedom toga koristeći svoje ovlasti HOK je ponovo po službenoj dužnosti pokrenuo disciplinski postupak za istu povredu dužnosti i ugleda odvjetništva protiv odvjetnika iz tog odvjetničkog društva. Odvjetnik iz tog odvjetničkog društva već je pravomoćno kažnjavan za nedostojno pribavljanje stranaka, a i nekoliko disciplinskih postupaka protiv odvjetnika iz istog odvjetničkog društva su u tijeku", kažu u HOK-u.