Dnevne novosti

Zbog smrti zatvorenika u pulskom zatvoru smijenjena trojica policajaca i dvojica rukovoditelja

18.11.2015 07:25 PULA, 17. studenoga 2015. (Hina), Zbog propusta uslijed kojih je u ponedjeljak u požaru, koji je sam u samici izazvao upaljačem, u pulskom zatvoru poginuo 25-godišnji zatvorenik, pomoćnik ravnatelja uprave za zatvorski sustav Ivica Šimac pokrenuo je stegovne postupke i udaljio s dužnosti protiv trojice pravosudnih policajaca i dvojice njihovih rukovoditelja.

"Zbog tog propusta pokrenuo sam stegovni postupak i udaljio trojicu pravosudnih policajaca i dvojicu njihovih rukovoditelja, odnosno voditelja odjela osiguranja i upravitelja zatvora, koji su udaljeni s dužnosti. I dalje utvrđujemo sve okolnosti koje su dovele do ovog slučaja", izjavio je Šimac novinarima u Puli. Dodao je kako policija i Državno odvjetništvo "odrađuju svoj dio posla" te će utvrditi ima li tu i elemenata kaznene odgovornosti. Istaknuo je kako se upaljač nikako nije smio nalaziti kod zatvorenika niti u prostoriji, što je izravna odgovornost tih djelatnika koji su morali izvršiti temeljitu pretragu zatvorenika. Napomenuo je kako je zatvoreniku prethodno određena mjera izdvajanja u posebnu prostoriju (samicu) zbog "prethodnog narušavanja reda i sigurnosti, odbijanja zakonitih naredbi i pružanja aktivnog i pasivnog otpora prilikom premještanja iz jedne u drugu prostoriju". "U 15,30 sati djelatnici zatvora primijetili su dim iz te prostorije, pokušali su ući, no vjerojatno se situacija tako brzo odvijala da su se vrata zagrijala, pa je jedan od djelatnika zadobio opekotine ruke", kazao je Šimac. Dodao je kako su tada pozvani policija, hitna pomoć i vatrogasci, a prilikom njihova ulaska u prostoriju pronađeno je beživotno tijelo zatvorenika. 

Zasad je, rekao je, utvrđeno da su počinjeni propusti u nepoštivanju zakonskih i podzakonskih akata u proceduri, posebno u dijelu koji nalaže temeljitu pretragu zatvorenika prilikom ulaska u takve prostorije. Istaknuo je da je ta prostorija obložena materijalom koji sprječava samoozlijeđivanje, no zbog takvog se materijala požar brzo proširio i u kratkom vremenu čitava je prostorija planula. "Pulski zatvor je siguran zatvor i u njemu se do sada takvi incidenti nisu nikad događali. Ovaj je dosad najteži i najtragičniji, no ako netko želi sam sebi nanijeti ozljedu, teško je to u svakoj situaciji spriječiti", naglasio je Šimac i dodao kako je od trenutka kad je zatvorenik ušao u tu prostoriju do požara prošlo oko sat vremena. Zatvorenik je bio na izdržavanju zatvorske kazne od osam mjeseci te je za dva mjeseca trebao izaći na slobodu.