Dnevne novosti

EU razmišlja o uspostavi centara za prihvat i registraciju izbjeglica duž zapadnobalkanske rute

10.11.2015 07:10 BRUXELLES, 9. studenoga 2015. (Hina), Europska unija planira uspostaviti centre za registraciju i prihvat izbjeglica u zemljama zapadnobalkanske rute, kako u članicama tako i u nečlanicama EU-a, izjavio je u ponedjedeljak u Bruxellesu luksemburški ministar za vanjske poslove, migracije i azil Jean Asselborn.

Asselborn, čija zemlja predsjeda Vijećem EU-a u ovom polugodištu, predsjedavao je u ponedjeljak izvanrednim sastankom ministara unutarnjih poslova zemalja članica EU-a, na kojem se raspravljalo o izbjegličkoj krizi. On je istaknuo da prihvatni centri (hotspots) na vanjskim granicama EU-a ne stignu obraditi sve pristigle migrante jer, primjerice, u Grčku stiže dnevno oko deset tisuća ljudi. Stoga se razmišlja o uspostavi "centara za obradu" na preostalom dijelu zapadnobalkanske rute, "i unutar i izvan Europske unije", rekao je Asselborn.  

U tim bi se centrima mogao započinjati postupak za odobravanje azila ili za povratak ljudi ako nemaju pravo na azil, a sve s ciljem usporavanja priljeva migranata. "Mora se prestati s politikom brzog tranzita ljudi", rekao je Asselborn.  Ministri EU-a dogovorili su se u ponedjeljak da treba ubrzati preseljenje izbjeglica iz prihvatnih centara u Italiji i Grčkoj. Dosad je preseljeno samo 150 izbjeglica, a plan je da se iz tih centara u sljedeće dvije godine relocira 160 tisuća ljudi.