Dnevne novosti

Zatvorenice diskriminirane u odnosu na muškarce

05.11.2015 07:40 ZAGREB, 4. studenoga (Hina), Zatvorenice su u odnosu na muškarce višestruko diskriminirane, a jedan od razloga je što u Hrvatskoj postoji samo jedna ženska kaznionica, u Požegi, za izdržavanje kazne dulje od šest mjeseci pa mnoge ne mogu služiti kaznu u blizini mjesta stanovanja, rečeno je u srijedu na tribini o stanju prava zatvorenica u hrvatskom pravosudnom sustavu. 
Zabrinjavajuće je i da je gotovo 50 posto zatvorenica udaljeno preko 200 kilometara od svoje obitelji čime su zakinuta i djeca od kojih neka svoju majku ne vide čak po godinu i pol dana, rekla je Ivana Zanze, izvršna direktorica udruge Roditelji u akciji "Roda", koja je u sklopu Vox Feminae Festivala 2015. organizirala okrugli stol u suradnji s udrugom K-zona. Zatvorenice su također diskriminirane jer u zatvor s djetetom mogu ići samo ako su dijete rodile na izdržavanju kazne pri čemu dijete mora napustiti zatvor nakon navršene tri godine života, upozorila je predsjednica udruge Roda, koja od veljače 2014. do veljače 2016. provodi projekt "MA#ME" s ciljem unaprjeđenja kvalitete života zatvorenica i njihovih obitelji.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić kazala je da je u listopadu 2013. kada je obišla zatvor u Požegi tamo bilo 115 kažnjenica , dok je kapacitet ustanove 165 osoba, što znači da nije bilo prenapučenosti. Žene, smještene u Požegi najčešće su završile s one strane zakona zbog nedjela protiv imovine, zlouporabe opojnih droga, ubojstava, zlouporabe položaja i mita, kazala je Ljubičić, dodavši da su uzroci kriminaliteta kod žena zlostavljanje, siromaštvo i ovisnost. Žene se nakon odsluživanja kazne, kaže Ljubičić, suočavaju s problemima stanovanja, zapošljavanja, socijalnim uključenjem, nedostatkom prihoda i zdravstvenim problemima, rekla je pravobraniteljica, koja smatra da je u cilju poboljšanja položaja zatvorenica potrebno poticati njihovo educiranje i provoditi stalno održavanje obiteljskih veza.

Zatvorenice u odnosu na ukupan broj osoba na izdržavanju kazne čine 3,5 posto, rekla je voditeljica Odjela tretmana zatvorenica u Požegi Ksenija Ivenčnik Blažević, dodavši da su zatvorenice više stigmatizirane, često su bile seksualno zlostavljanje i imaju zdravstvene probleme.Za razliku od muškaraca, žene čine znatno manji broj kaznenih djela i čine manje "opasna" i spektakularna nedjela od muškaraca te vrlo rijetko sudjeluju u nasilničkim djelima, a kada se pojave kao počinitelji uglavnom je riječ o djelima vezanima za privatnu sferu. U kaznionici u Požegi prema najnovijim podacima kaznu izdržavaju 122 zatvorenice, a prosječna visina kazne iznosi 3 godine i osam mjeseci. Najviše zatvorenica, njih 45 služi kaznu od jedne do dvije godine, dok najvišu 32-godišnju kaznu služi jedna zatvorenica.