Dnevne novosti

Iz ESF-a 32,4 milijuna kuna za za pomoć skupinama u nepovoljnom položaju

05.11.2015 07:28 ZAGREB, 4. studenoga 2015. (Hina), Ministarstvo socijalne politike i mladih nedavno je predstavilo 28 projekata vrijednih 32,4 milijuna kuna povučenih iz Europskog socijalnog fonda (EFS), kojima je cilj da se u lokalnim zajednicama uvođenjem novih ili poboljšanjem postojećih socijalnih usluga pomogne skupinama u nepovoljnom položaju, kao što su osobe s invaliditetom, liječeni ovisnici, beskućnici, žrtve obiteljskog nasilja i sl.

Među osjetljivim skupinama su i mladi bez odgovarajuće roditeljske skrbi, mladi s poremećajima u ponašanju, ali i tražitelji azila i azilanti. ESF je odobrio bespovratna sredstva u okviru natječaja "Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici - faza 3" koji je provelo Ministarstvo socijalne politike i mladih. U prethodne dvije faze provedeno je 28 projekata ukupne vrijednosti od oko 40,5 milijuna kuna, kojima je cilj podrška aktivnostima i programima iz Strategije borbe protiv siromaštva 2014-2020.

Zajedničko je svim projektima da se kroz razvoj i širenje mreže usluga u zajednici podupire socijalna uključenost i regionalna ujednačenost, kako bi se osjetljive skupine mogle zaposliti i tako uskladiti obiteljski i poslovni život. To se prvenstveno želi ostvariti poticanjem transformacije i deinstitucionalizacije domova socijalne skrbi, kroz jačanje suradnje s mrežama civilnih udruga i poticanjem volontiranja. Uz korištenje sredstava iz ESF-a, Hrvatskoj je u razdoblju 2014-2020. na raspolaganju i 86,5 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj kojim se mogu osigurati ulaganja u socijalnu infrastrukturu.