Dnevne novosti

Riječkom KBC-u osam novih respiratora vrijednih 1,35 milijuna kuna

02.11.2015 07:27 RIJEKA, 30. listopada 2015. (Hina), Riječki KBC opremljen je s novih osam respiratora, čiju je nabavu financiralo Ministarstvo zdravlja s 1,35 milijuna kuna, rečeno je u petak kada je KBC obišao ministar zdravlja Siniša Varga.

Četiri respiratora namijenjena su Klinici za anesteziologiju i intenzivno liječenje, dva Klinici za neurologiju, a preostala dva Klinici za pedijatriju. Predstojnik Klinike za anesteziologiju i intenzivno liječenje Alen Protić ustvrdio je da su ti suvremeni uređaji neizostavni element za liječenje intenzivnih bolesnika. Nova nabava je nastavak isporuka koje je omogućilo Ministarstvo, nakon šest anestezioloških uređaja i 10 visokosofisticiranih kreveta za Jedinicu intenzivnog liječenja, kazao je. Sanacijski upravitelj KBC Rijeka Davor Štimac ustvrdio je kako je s novom opremom u Jedinici intenzivnog liječenja ostvaren vrhunski standard. Nabave iz sredstava Ministarstva nastoji se usmjeriti u najpotrebnije, a tu svakako spada i liječenje najmlađih pacijenata u Klinici za pedijatriju, za koju je nabavljen ultrazvučni uređaj. Predstojnik Klinike za pedijatriju Goran Palčevski naveo je kako je kardiološki ultrazvučni uređaj najsuvremeniji aparat prilagođen pregledavanju dječjeg srca i glave od najranijeg fetalnog doba do adolescencije, a njime će se moći prikazivati i najteže srčane greške u 3D tehnologiji. Vrijednost tog uređaja je 1,5 milijun kuna. Varga je rekao da  je Ministarstvo omogućilo nabavu opreme koja je jako dugo nedostajala riječkome KBC-u. Tu su već ostvarena značajna skraćenja listi čekanja ili su one nestale, a nova oprema će omogućiti da se još više pacijenata pregleda i zbrine tijekom radnog vremena.

Varga je u pratnji sanacijskog upravitelja, predstavnika Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije obišao i mjesto na lokalitetu Sušak riječkoga KBC-a na kojem će se graditi zgrada klinika za pedijatriju i ginekologiju, kao i početak gradnje nove Sveučilišne bolnice. U tijeku je rušenje objekata nekadašnje vojarne, koja se nalazila na toj lokaciji, a nakon toga će se raspisati natječaj za iskop građevinske jame, rekao je sanacijski upravitelj Štimac.