Dnevne novosti

Lorencin: projekt Kupari priveden kraju za dvije, a ne četiri godine kako tvrdi Dobroslavić

02.11.2015 07:30 ZAGREB, 31. listopada 2015. (Hina), Ministar turizma Darko Lorencin u subotu je kao netočne odbacio tvrdnje dubrovačko-neretvanskog župana Nikole Dobroslavića kako su Vladi trebale četiri godine da završi projekt Kupari, ističući da je projekt priveden kraju za dvije godine, za razliku od HDZ-ovih vlada koje u osam godina nisu napravile ništa.  
"U nepune dvije godine uspjeli smo privesti kraju projekt Kupari i za razliku od prethodnih dviju vlada koje osam godina po pitanju Kupara nisu napravile – NIŠTA. Pitanje 'Zašto je Vladi trebalo četiri godine da dovrši postupak kada znamo da je bivša Vlada dovršila postupak katastarske nove izmjere i počela postupak koncesioniranja?' u potpunosti je netočno", navodi Lorencin u priopćenju. Župan Dobroslavić u četvrtak je izjavio kako je zadovoljan što su Kupari konačno dobili koncesionara, ali da mu nije jasno zašto su Vladi trebale četiri godine da završi postupak, koji je počela bivša Vlada. Zapitao se i može li tehnička Vlada donositi ovakve odluke. Vlada je, naime, na sjednici u četvrtak prihvatila ponudu Avenue grupe za realizaciju turističkoga razvojnog projekta Kupara, vrijednog oko 100 milijuna eura, koji bi trebao imati oko 800 postelja s četiri ili pet zvjezdica. Lorencin tvrdi kako je, od kada je preuzeo ministarsku funkciju u ožujku 2013., projekt Kupari slovio kao gotov, ali da nije bila napravljena niti katastarska izmjera, kamo li postojao katastar, a pogotovo zemljišne knjige koje je pri Općinskom sudu tek trebalo formirati. U to vrijeme, tvrdi, nije bilo mogućnosti da se kompletna koncesija dodijeli na 99 godina (kulturno i pomorsko dobro su se mogli davati na kraći rok), nisu postojale ni smjernice za izradu Urbanističkog plana uređenja, a u međuvremenu su okončani i konzervatorski uvjeti.  "Drugim riječima, projekt je bio potpuno nepripremljen, a sa svim izradama krenuli smo odmah i, osim koncesije za pomorsko dobro za što je bila potrebna suglasnost Hrvatskog sabora, sve je bilo dovršeno do lipnja 2014", poručuje ministar. Ističe kako su za njegova mandata po prvi puta objedinjene tri vrste koncesije u jednom natječaju te napravljen atraktivan paket za investitora. Po prvi je puta, dodaje, izdata koncesija na pomorsko dobro na 99 godina, što je ujednačilo sve rokove – prava građenja, korištenja kulturnog dobra i pomorskog dobra.

Pored Ministarstva turizma i Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, u pripremu projekta najviše su, kaže Lorencin, bili uključeni ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, obrane, graditeljstva, a sve to je napravljeno bez konzultanata i dodatnih troškova. "Što se tiče zakonitosti, isto tako obavještavam župana da može mirno spavati, jer su svi procesi usuglašeni i prethodno kontrolirani sa svim zakonodavnim tijelima i zakonima, kako bi se investitorima jamčila pravna sigurnost i poboljšanje investicijske klime u Hrvatskoj generalno. Pored svega navedenog posebno bih istaknuo odličan angažman Općine Župa dubrovačka, koja je odlično pratila sve procese i doprinijela dovršetku koncesioniranja Kupara i pokazala se kao partner koji se može preporučiti svakom investitoru", navodi u priopćenju. "Župan se nije trebao javno uplitati jer je ovako javno obznanio kako ne zna što je sve potrebno za operacionalizaciju ovako jednog velikog projekta, ali i činjenicu da je neupućen u zbivanja u svojoj županiji. Ja osobno i kolege iz Ministarstva turizma uvijek mu stojimo na raspolaganju da mu pojasnimo procese", zaključuje Lorencin.