Dnevne novosti

TIH poziva na primjenu Sporazuma o integritetu pri javnoj nabavi

30.10.2015 07:25 ZAGREB, 29. listopada (Hina), Transparency International (TI) Hrvatska pozvao je u četvrtak Državni ured za središnju javnu nabavu da primjeni Sporazum o integritetu u otvorenom postupku javne nabave 603 vozila procijenjene vrijednosti od oko 60 milijuna kuna. 
"Naš cilj je zaštita javnog interesa i javnog novca te učinkovito upravljanje resursima i to tako da aktivnim zahtjevom osiguramo veću transparentnost i otvorenost postupka. Od otvaranja natječaja krajem kolovoza pa do njegovog zatvaranja izdano je 10 objašnjenja i izmjena dokumentacije za natjecanje, a što ukazuje na to da je neophodno bolje pripremiti same natječaje kako se ponuditelji u toku postupka ne bi dovodili u neravnopravan položaj", ističu u TIH-u. Ističu da na otvaranju ponuda nisu bili prisutni mediji koji bi informirali javnost o tome kako se taj postupak provodi. "Deklaracijom protiv korupcije obvezali smo sve političke aktere da se pojačano angažiraju u učinkovitijem raspolaganju javnim novcem, posebno u postupcima javne nabave, a ovo nam se čini odličnom prilikom da već danas pokažu da su stvarne promjene moguće", poručila je u priopćenju predsjednica TIH-a Davorka Budimir. ,

Sporazum o integritetu je alat za sprječavanje korupcije u javnoj nabavi, odnosno sporazum između vladinih agencija koje nude ugovor i tvrtki koje se natječu da će se suzdržati od mita, dosluha i drugih koruptivnih radnji kojima bi se pokušalo saznati više informacija o uvjetima natječaja i sadržaju ugovora.