Dnevne novosti

Njemački sud presudio da simpatiziranje islamista nije zločin

28.10.2015 07:20 27. listopada 2015. (Hina/Reuters), Njemačko državno tužiteljstvo nije uspjelo ishoditi strožu presudu za ženu koja se udala za džihadista i odvela svoje dvije kćerkice u Siriju, objavio je u utorak Savezni sud, čime bi ta presuda mogla postati presedan za buduća suđenja osumnjičenih islamista.

Sud u Munchenu prošle je godine osudio danas 30-godišnju ženu na uvjetnu kaznu zatvora u trajanju od 18 mjeseci zato što je dvije malodobne kćeri odvela u Siriju bez znanja supruga. Tužiteljstvo je tražilo veću kaznu, možda i 10 godina zatvora, zbog potpore islamističkoj skupini i pripreme čina teškog nasilja.Žena iz regije Allgaeu na jugu Njemačke, čije ime nije navedeno, preobratila se na islam 2012. te je početkom prošle godine odvela svoje kćeri, koje su tad imale tri i sedam godina, u Siriju. Tamo je postala druga žena jednog pripadnika islamističke skupine Fronte al-Nusre, povezane s al Qaedom, pri čemu je naučila služiti se oružjem i bila kadra upotrijebiti jurišnu pušku i ručne granate u slučaju napada sirijske vojske, stoji u presudi suda iz Karlsruhea.

No, sud je odlučio da nema dovoljno dokaza o njezinom sudjelovanju u pripremama napada ili namjere da sudjeluje u vojnim pohodima. "Važno je to što je optužena samo simpatizirala Frontu al-Nusru - što samo po sebi nije kažnjivo po njemačkom zakonu - ali nije bila aktivno uključena u njihove borbene operacije", navodi se u objašnjenju presude. Obavještajni podaci otkrivaju da je u Siriju i Irak dosad otišlo oko 740 njemačkih islamista, od kojih je svaki peti žena. Oko trećine se vratilo u Njemačku, a 120 je poginulo. U Tijeku su istrage desetaka slučajeva u kojima osumnjičeni islamisti pripremaju nasilne napade u Siriji.