Dnevne novosti

Potvrđen pregovarački dokument za konferenciju o klimi u Parizu

26.10.2015 07:07 BONN, 23. listopada 2015 (Hina/AFP), Pregovarači iz 195 zemalja potvrdili su u petak u Bonnu pregovarački dokument za konferenciju o klimi u Parizu, na kojoj bi se trebao postići svjetski ambiciozni dogovor o suzbijanju klimatskog zatopljenja. 
Tekst na pedesetak stranica je kritiziran zbog nejasnoća, a francuska pregovaračica Laurence Tubiana pozvala je zemlje da dođu u Pariz spremne na kompromis."Ako želimo promijeniti taj tekst u pravni dogovor, u Parizu moramo raditi drugačije", istaknuo je predstavnik Perua na završteku razgovora u Bonnu. "Tekst nije ono čemu sam se nadala uoči konferencije u Parizu", rekla je Tubiana. "Ovog tjedna nismo pregovarali, razjasnili smo opcije, ali to ne možemo ponoviti sljedeći put kada moramo pregovarati od prvog dana", rekla je francuska pregovaračica.

Šefovi država će otvoriti konferenciju u Parizu 30. studenoga, a potom će nekoliko dana pregovarati izaslanstva. Drugog tjedna konferencije razgovori će se voditi na razini ministara, koji će biti zaduženi za zaključivanje sporazuma koji bi trebao omogućiti da se zagrijavanje Zemlje održi ispod dva stupnja Celzija u odnosu na predindustrijsko razdoblje.