Dnevne novosti

Pusić predstavila rezultate projekata MVEP-a

21.10.2015 07:40 ZAGREB, 20. listopada 2015. (Hina), Prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić i njezin zamjenik Joško Klisović održali su u utorak prezentaciju za članove diplomatskog zbora akreditirane u Republici Hrvatskoj o postignućima projekata koje provodi MVEP u razdoblju od 2011. do 2015.  
"Željeli bismo vas informirati o rezultatima specifičnih projekata, koje je ministarstvo vanjskih i europskih poslova provelo i koje planiramo nastaviti", rekla je Pusić na početku prezentacije istaknuvši da se radi o šest projekata: Centru izvrsnosti, Sustavu gospodarske diplomacije, Razvojnoj suradnji, Vojnim mirovnim misijama i civilnoj razvojnoj suradnji, Hrvatskoj kući i Jadranskoj Provansi. Ministrica je podsjetila da je Centar izvrsnosti nastao iz ideje o prijenosu hrvatskih iskustava u EU integracijama na zemlje u regiji, ali i Gruziju i Moldaviju. U više od 400 aktivnosti u 9 država primateljica, projektima koji su uključivali i koordinaciju Twinning out instrumenata pomoći EU, ali i jačanje hrvatskih kapaciteta u EU poslovima, sudjelovalo je oko 300 stručnjaka i oko 4000 polaznika. 

Projekt razvojne suradnje obuhvatio je 19 zemalja Jugoistočne Europe, Sjeverne Afrike i Bliskog istoka te nerazvijene zemlje u tranziciji u ukupno 476 projekata, s naglaskom na postkonfliktnoj obnovi društva i pomoći ženama i djevojčicama. Istodobno Hrvatska, u odnosu na 2011. godinu, bilježi četiri puta veće izdvajanje iz proračuna za razvojnu suradnju. Treći projekt koji je istaknula Pusić je onaj vojnih mirovnih misija, koje prate projekti civilne razvojne suradnje, dok je jedna od osnovnih ideja projekta Jadranske Provanse, odnosno razvoja ruralnog turizma u Dalmatinskom zaleđu, prekogranična suradnja sa susjednim zemljama – Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom. Projekt Hrvatska kuća kroz proteklo je pak razdoblje putem ukupno 178 projekata u 53 zemlje na 6 kontinenata promovirao hrvatsku kulturu u svijetu. 

Projekt Gospodarske diplomacije predstavio je zamjenik ministrice Klisović, istaknuvši kako se putem ove platforme MVEP-a aktivno pruža podrška izvoznicima na strana tržišta, što pokazuju i rezultati ankete u kojoj su korisnici kvalitetu ove usluge u visokom postotku ocijenili pozitivnom. Među ostalim, kroz projekt je pruženo 8.500 usluga za više od 2.000  izvoznika na 118 tržišta. Komentari i pitanja diplomatskog zbora uglavnom su se svodili na pohvalu MVEP-u za olakšavanje trgovine, pružanje podrške inozemnim gospodarstvenicima, pozitivne reakcije na projekte Centra izvrsnosti i Hrvatsku kao dobar primjer zemljama regije.

Tako je finski veleposlanik pohvalio dva projekta - centar izvrsnosti  i gospodarsku diplomaciju, rekavši da su se pokazali vrlo korisnima i učinkovitima te da definitivno djeluju i daju dobre rezultate. Centar izvrsnosti također je pohvalio albanski veleposlanik. Iranski veleposlanik je izjavio kako se sada otvara novo razdoblje u gospodarskoj suradnji s Hrvatskom nakon što je sklopljen nuklearni sporazum između Teherana i šest svjetskih sila, a katarska veleposlanica je zahvalila Hrvatskoj na tome što pomaže izbjeglicama. Japanski veleposlanik se zahvalio na suradnji spomenuvši da dolazi velika japanska investicija u hrvatski energetski sektor. Radi se o tvrtki Marubeni koja je odabrana kao strateški partner HEP-a u izgradnji Plomina C. Indijski veleposlanik je rekao da bi bilo dobro pojednostaviti proceduru dobivanja poslovnih viza, dodajući da zna da je vizni režim vezan za EU. Pusić mu je odgovorila da se radi na tome da se pokuša ublažiti vizni režim s Indijom.