Dnevne novosti

Udruga 'Preplatnik': Izmjene ugovora HRT-a s Vladom nisu u skladu sa zakonom

21.10.2015 07:20 Zagreb, 20. listopada 2015. (Hina), Udruga obveznika radiotelevizijske pristojbe 'Pretplatnik' u osnivanju oštro je reagirala na predložene izmjene i dopune ugovora između HRT-a i Vlade predstavljene u ponedjeljak, smatrajući da taj prijedlog o kojem je izvijestio glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman nije u skladu sa Zakonom o HRT-u
'Predložene izmjene i dopune Ugovora između HRT-a i Vlade RH nisu u skladu sa Zakonom o HRT-u jer HRT ne može pokrenuti novi radijski kanal (Radio Sjever) bez izmjene trećeg članka Zakona o HRT-u. Ukoliko bi se i prihvatilo dvojbeno tumačenje kako je to ipak moguće napraviti bez prethodne izmjene zakona, u svakom je slučaju trebalo provesti test javne vrijednosti. Test javne vrijednosti uopće se ne spominje u nacrtu izmjena i dopuna ugovora', tvrdi Nina Obuljen-Koržinek, zamjenica predsjednice udruge 'Pretplatnik' u osnivanju i bivša predsjednica Programskog vijeća HRT-a kojoj je istekao mandat u siječnju ove godine. Prema njenom komentaru poslanom tijekom javne rasprave o tom prijedlogu, HRT mora biti oprezan da ovakvim izmjenama ne izazove negativne posljedice u kontekstu praćenja poštivanja europskih standarda rada nacionalnih javnih medijskih servisa.

Priopćenje udruge 'Pretplatnik' u osnivanju uslijedilo je nakon sjednice Programskog vijeća HRT-a koje je u ponedjeljak odbilo prihvatiti prijedlog izmjena i dopuna ugovora HRT-a i Vlade kojim se, između ostaloga, predlaže osnivanje Radija Sjever za slušatelje Varaždinske, Međimurske, dijelove Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije, izmještanje dijela sportskog programa s HTV 2 na HTV 4 te prijenos nedjeljnih misa na Prvom programu HTV-a.Udruga 'Pretplatnik' nedavno je održala osnivačku skupštinu i podnijela zahtjev za registracijom, a upis u registar udruga očekuje se sredinom studenoga. Predsjednica udruge kojoj je cilj pratiti odluke i rad uprave HRT-a je Nada Zgrabljić-Rotar, bivša predsjednica Programskog vijeća HRT-a i profesorica na studijima novinarstva i medija, a među osnivačima su i bivši ravnatelj Hine Mirko Bolfek, bivši član Nadzornog odbora HRT-a Dražen Rajković, novinar i izdavač Zoran Simić i odvjetnik Milan Biuković.