Dnevne novosti

On line edukacija o financiranju izborne kampanje

14.10.2015 07:30 ZAGREB, 13. listopada 2015. (Hina), Državno izborno povjerenstvo (DIP) pripremilo je on line edukaciju o financiranju izborne promidžbe za sudionike parlamentarnih izbora te on line test kojim mogu provjeriti svoje poznavanje te materije  'klikom' na  http://www.izbori.hr/140zas/static/online-edukacija/index.html.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) pripremilo je on line edukaciju o financiranju izborne promidžbe za sudionike parlamentarnih izbora te on line test kojim mogu provjeriti svoje poznavanje te materije,  'klikom' na  http://www.izbori.hr/140zas/static/online-edukacija/index.html. DIP u svojevrsnom vodiču odgovara na najvažnija i najčešće pitanja s kojima se, kao tijelo koje nadzire financiranje i pravilnost izborne promidžbe, susrelo u provedbi izbora. 

Izborna je promidžba, podsjeća DIP, skup radnji koje poduzimaju izborni sudionici u svrhu javnog predstavljanja i obrazlaganja svojih programa biračima. Političke stranke koje predlažu liste i kandidate za zastupnike manjina, osobe ovlaštene za zastupanje neovisnih lista i kandidati za zastupnike manjina koje su kandidirali birači i manjinske udruge, izborni su sudionici koji su dužni poštivati odredbe Zakona o financiranju izborne promidžbe, navodi DIP koji podsjeća i tko je i kada dužan otvoriti poseban račun za financiranje kampanje, kako se prikupljaju donacije,  što ako su iz nedopuštenog izvora itd. 

Edukacija ima i zabavnu stranu, on line test s 30-ak pitanja kojim izborni sudionici (ali i drugi zainteresirani) mogu provjeriti koliko znaju o financiranju izborne kampanje. Izborni sudionici mogu koristiti i vodič u obliku brošure, koji je financirala EU u sklopu IPA projekta - http://www.izbori.hr/izbori/ws.nsf/DBDCE13E954CC5A2C1257D5D002F14C7/$FILE/vodic_3.pdf DIP tu brošuru dijeli i kod predaje kandidature.