Dnevne novosti

Danas se obilježava Svjetski dan normi, zajedničkog jezika svijeta

14.10.2015 07:40 ZAGREB, 13. listopada 2015. (Hina), Ukratko opisati čime se bave i zašto su važna normirna tijela svjetskih država može se činiti složenim zadatkom, no on postaje vrlo jednostavan ako pokušate zamisliti svijet u kojem kreditna kartica ne pristaje u svaki bankomat, poručuje u povodu Svjetskog dana normi, 14. listopada, Hrvatski zavod za norme (HZN).

Poruka i tema ovogodišnjega Svjetskog dana normi (World Standards Day) glasi "Norme – zajednički jezik svijeta", a HZN, kao član međunarodnih organizacija za normizaciju (ISO, IEC i ITU), odaje priznanje naporima tisućama stručnjaka širom svijeta koji surađuju u okviru međunarodnih organizacija za normizaciju na razvoju dobrovoljnih međunarodnih normi radi širenja znanja i tehnološkog napretka i olakšanja trgovine. Važnost normi HZN pojašnjava primjerima koji pokazuju kakve bi se poteškoće pojavile u svim granama ljudskoga života kada normi ne bi bilo. "Probajmo zamisliti svijet u kojem naša kreditna kartica ne pristaje u svaki bankomat ili ne možete ušetati u trgovinu i pronaći pravu žarulju za svoju svjetiljku ili svijet bez telefonskih brojeva, pozivnih brojeva za države i kodova za valute i bez pristupa internetu. Kako biste znali otkud dolazi poziv ili kako nazvati određenu regiju", navodi HZN dodajući kako bi bez normi komunikacija među ljudima, strojevima, dijelovima strojeva i proizvodima bila bi iznimno teška. Grafički simboli, primjerice na uputama za pranje i održavanje odjeće, za izlaze u nuždi ili električnu opremu, daju važne informacije brzo i jasno, bez obzira na jezik kojim govorimo, ističe HZN, jer kada bi svatko upotrebljavao različite simbole za istu poruku, oni ne bi služili svojoj svrsi.

Norme utvrđuju zajednička pravila i parametre zahvaljujući kojima su proizvodi međusobno spojivi, napominje HZN te navodi primjer normiranih formata datoteka, kao što su MPEG i JPEG, koji omogućuju slanje videosnimki i fotografija bilo kome, unatoč upotrebi tehnologija različitih proizvođača. "Zamislite koliko bi teško bilo naručiti proizvode i dijelove od međunarodnih dobavljača da nemamo normirane mjerne jedinice. 'Malo', 'srednje' i 'veliko' različitim ljudima znači različito", dodaje HZN. Međunarodne norme nisu korisne samo za trgovinu nego i suradnju ljudi širom svijeta, a za tehnologiju su "kao kamen iz Rosette" (koji je omogućio dešifriranje egipatskih hijeroglifa), napominje HZN i poručuje - kad se norme primjenjuju to ne primjećujemo jer stvari funkcioniraju, ali odmah primijetimo kad se ne primjenjuju.