Dnevne novosti

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

12.10.2015 07:00 BRUXELLES, 11. listopada 2015. (Hina), Nakon izvanrednog summita održanog 23. rujna o izbjegličkoj krizi, čelnici 28 zemalja članica tim će se pitanjem opet baviti na svom redovitom jesenskom summitu sljedeći tjedan. 
Čelnici 28 zemalja članica, među njima i hrvatski premijer Zoran Milanović, okupit će se u četvrtak i petak na redovitom summitu. Na dnevnom redu je rasprava o pitanjima vezanim uz izbjegličku krizu kakva u Europi nije zabilježena od Drugog svjetskog rata. Raspravljat će se, između ostaloga, o pomoći zemljama koje u izbjegličkim logorima imaju najviše izbjeglica iz Sirije - Jordanu, Libanonu i Turskoj, zatim o ubrzanju povratka u zemlje podrijetla onih ljudi koji nemaju pravo na azil, to jest ekonomskim migrantima te boljem nadzoru vanjskih granica Europske unije. Raspravljat će se i o prijedlogu uspostave europske obalne i granične straže, što je zatražio francuski predsjednik Francois Hollande u svom govoru pred Europskim parlamentom prošli tjedan. Čelnici će razgovorati i o stanju u Siriji nakon što se Rusija izravno vojno uključila i pomaže režimu Bašara al-Asada u borbi protiv pobunjenika. To će pitanje biti na dnevnom redu i ministara vanjskih poslova koji se u ponedjeljak sastaju u Luxembourgu. Jedna od tema na summitu bit će i rasprava o jačanju Europske ekonomske i monetarne unije.

Također će sudionici summita biti upoznati o pregovorima između EU-a i Velike Britanije o reformama Unije koje traži premijer David Cameron prije nego što se održi referendum o ostanku njegove zemlje u tom savezu ili izlaska iz njega. U Europskom parlamentu će se u srijedu u Bruxellesu održati kratka, mini-plenarna sjednica Europskog parlamenta, na kojoj će zastupnici glasovati o svom stajalištu za međunarodnu konferenciju o klimi koja se u prosincu održava u Parizu. Također se kroz tjedan sastaje nekoliko parlamentarnih odbora. Odbor za ekonomske i monetarne poslove u utorak će glasovati o izvješću o tome kako zemlje članice poštuju specifične preporuke za ekonomske reforme, koje im je uputila Europska komisija. U četvrtak 15. listopada istječe rok do kada zemlje članice eurozone moraju dostaviti privremene nacrte svojih proračuna za 2016. godinu Europskoj komisiji. Ta je praksa dio tzv. Europskog semestra u okviru kojeg Komisija prati kako zemlje članice primjenjuju odredbe Pakta o stabilnosti i rastu, koji propisuje najveći proračunski deficit do tri posto BDP-a, a javni dug do 60 posto  BDP-a.  Od ponedjeljka do četvrtka u Bruxellesu se održava po 13. put Europski tjedan regija i gradova. Tijekom četiri dana predstavnici gradova i regija zajedno imat će prigodu razgovorati i razmjenjivati iskustva u području regionalnog i urbanog razvoja.