Dnevne novosti

"Pro Woman" konferencija o glavnim problemima žena

07.10.2015 07:15 ZAGREB, 6. listopada 2015. (Hina), Prva "Pro Woman" konferencija održat će se 28. listopada u Zagrebu kako bi detektirala glavne probleme s kojima se žene danas susreću i dala konkretne smjernice za poboljšanje stanja i rješavanje gorućih problema žena. 
Đurđica Marković iz Bizolovke i Marina Bolanča iz Abeceda komunikacije, kompanija koje organiziraju konferenciju, najavile su u utorak da će na konferenciji biti predstavljeni rezultati istraživanja javnog mnijenja na temelju kojih će se detektirati glavni problemi žena. Iako živimo u 21. stoljeću, žene i muškarci i dalje nisu istinski ravnopravni - izgraditi karijeru nije jednako ženama kao muškarcima, a razlozi za to ponajprije leže u stereotipima po kojima je ženina osnovna zadaća biti majka i partnerica. "Stereotipi su to s kojima se borimo i danas, jednako kao i prije 10, 20 ili 30 godina", ustvrdile su Marković i Bolanča. Dodale su kako "Pro Woman" konferencijom žele potaknuti žene da se afirmiraju u životu onako kako same žele i potaknuti društvo da im u tome bude istinska podrška. 

Na konferenciji će se diskusija voditi kroz četiri panela. Na prvom pod nazivom "Moći, htjeti, smjeti" uspješne poduzetnice iz različitih industrija govorit će o tome kako se žene razvijaju i potvrđuju kroz karijeru, koliko je visok "stakleni plafon" i kako ga je moguće probiti. Na panelu pod nazivom "Kreatori naše stvarnosti" raspravljat će se o tome tko kreira stvarnost, jesu li žene žrtve stereotipa i tko ih nameće. Taj panel otvorit će čuveni priručnik iz 50-tih godina prošlog stoljeća, koji ženu i njenu ulogu u društvu prikazuje na način "na koji bi se danas svi zgražali". Na panelu "Na njima svijet ostaje" mišljenje o ženama danas iznijet će djevojčice u dobi od 10 do 17 godina. Saznat će se jesu li ženstvene cure "cool", jesu li svoje ili im je draže biti dio "čopora", znaju li već u osnovnoj školi što će biti kad odrastu te jesu li spremne slijediti svoj unutarnji glas ili će ipak poslušati roditelje. Na zaključni panel bit će pozvani političari i gospodarstvenici da na temelju zaključaka istraživanja i diskusija koje su se vodile na prethodna tri panela kažu što namjeravaju učiniti kako bi doprinijeli promjenama koje žene žele.