Dnevne novosti

Stanovnici Dubrovačko-neretvanske županije iskoristili najviše državnih poticaja za solarne kolektore

05.10.2015 07:15 CAVTAT, 4. listopada (Hina), Stanovnici Dubrovačko-neretvanske županije iskoristili su najviše bespovratnih državnih poticaja za solarne kolektore, 955 tisuća kuna za 42 projekta vrijeda ukupno 1,5, milijuna kuna, rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović u nedjelju u Cavtatu.    
Po korištenju solarnih kolektora slijede stanovnici Krapinsko-zagorske županije, u kojoj je odobreno 39 projekata te Sisačko-moslavačke županije s 29 projekata, priopćeno je iz ministarstva. Ministar Zmajlović u Cavtatu je obišao obiteljsku kuću čiji je vlasnik Srećko Jankuleski iskoristio bespovratne državne poticaje za povećanje energetske učinkovitosti kuće. "Kuća obitelji Jankuleski primjer je kako se kombiniranjem mjera energetske obnove i korištenja obnovljivih izvora energije čuva okoliš, štedi energija i smanjuju troškovi. Obnavlja se fasada, a na kući su postavljeni i solari kojima se grije voda. Korištenjem solara mogu se osigurati značajne uštede energije jer godišnje takav sustav zadovoljava od 50 do 60 posto potreba za toplom vodom", rekao je ministar.

Zahvaljujući tim mjerama kuća će prijeći iz energetskog razreda C u razred A, bit će niskoenergetska kuća. Obnovom će godišnje uštedjeti 11.814,76 kWh energije te gotovo 7000 kuna. Zmajlović je rekao kako je samo ove godine za energetsku obnovu obiteljskih kuća stiglo 12.000 zahtjeva, a već je odobreno sufinanciranje obnove više od 7800 kuća. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji odobrena je obnova 347 kuća u kojima živi 1559 građana, ukupna vrijednost obnova je 31 milijun kuna, a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancira ih s 23,4 milijuna kuna, rekao je ministar. Na javnom natječaju za obnovu višestambenih zgrada ove je godine odobreno sufinanciranje obnove tri zgrade u  Dubrovniku ukupne vrijednosti 4,5 milijuna kuna, a udio sufinanicranja je 1,8 milijuna kuna, navodi se u priopćenju.