Dnevne novosti

Vrhovni sud završio trodnevnu sjednicu o presudi u slučaju Fimi media

01.10.2015 07:10 ZAGREB, 30. rujna 2015. (Hina), Vrhovni sud u srijedu je nešto iza 13 sati završio trodnevnu sjednicu na kojoj je raspravljao o žalbama u najvećoj korupcijskoj aferi u hrvatskoj politici - slučaju Fimi media - u kojem je uz bivšeg premijera Ivu Sanadera za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki nepravomoćno osuđena i njegova bivša stranka, HDZ. 
Vijeće Vrhovnog suda nakon sjednice treba donijeti odluku, a sudsko vijeće je poručilo da će ona biti donesena u "razumnom roku". Iako se na pisanu, detaljno obrazloženu vrhovnosudsku odluku može čekati mjesecima, nedugo nakon završetka javne rasprave trebalo bi biti poznato je li nepravomoćna presuda ukinuta ili nije. Naime, u slučaju ukidanja presude bivši premijer Sanader trebao bi biti odmah pušten iz zatvora u Remetincu, gdje se trenutno nalazi jedino na temelju presude u slučaju Fimi media, odnosno tzv. obligatornog pritvora koji se po sili zakona mora odrediti okrivljenicima kojima je izrečena nepravomoćna zatvorska kazna veća od pet godina.

Veći dio završnog dana protekao je na obrazlaganju žalbi zastupnika HDZ-a. U ime HDZ-a žalbe na prvostupanjsku presudu, kojom je ta stranka kažnjena s pet milijuna kuna i oduzimanjem nezakonite koristi od 24,2 milijuna kuna, žalili su se predstavnik stranke te čak trojica odvjetnika - Davorin Budin, Miroslav Šumanović i Željko Olujić. Sva trojica tvrdili su da je zagrebački Županijski sud u prvom postupku počinio više zakonskih povreda, zbog čega smatraju da presudu HDZ-u treba ukinuti ili vratiti na novo suđenje, a postavljen je i zahtjev da se stranku kao pravnu osobu oslobodi za nedjela koja se pripisuju Sanaderu.