Dnevne novosti

Hrvatskoj 380 milijuna kuna iz fondova EU-a za obnovu kulturne baštine

29.09.2015 07:00 SPLIT, 28. rujna 2015. (Hina), Hrvatskoj će iz strukturnih fondova Europske unije (EU) biti namijenjeno 380 milijuna kuna za obnovu kulturne baštine radi poticanja razvoja turizma, najavljeno je u ponedjeljak na seminaru s temom "Kulturna baština i EU fondovi", održanom u splitskoj Galeriji "Meštrović". 
"Vjerojatno do kraja listopada, a najkasnije do kraja ove godine bit će raspisan natječaj za korištenje financijskih sredstava iz strukturnih fondova EU-a temeljenih na obnovi kulturne baštine za turističke svrhe, a ukupan iznos nepovratnih financijskih sredstava je 380 milijuna kuna", istaknuo je Ivan Tomeljak iz konzultantske tvrtke "Heritage go pro", koja je organizator seminara u suradnji s Muzejima Ivana Meštrovića te Udrugom hrvatskih muzejskih stručnjaka (ICOM) i lastovskom općinom. Tomeljak je najavio da će taj natječaj biti otvoren do 2020. godine, a moguće ga je produljiti i do sredine 2023. godine. Upozorio je kako Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a zadržava pravo da prije isteka roka zatvori taj natječaj ako ne bude dovoljno kvalitetnih prijava za obnovu kulturne baštine novcem iz EU fondova. "Naglasak u korištenju tih financijskih sredstava je stavljanje kulturnog dobra za turističke svrhe, a prijavljivači trebaju, među ostalim, planirati nova radna mjesta i povećanje broja posjetitelja kulturnim dobrima, za čiju bi se obnovu koristili financijskim sredstvima EU fondova", objasnio je Tomeljak.

Po njegovim riječima, provedbom projekata zaštite kulturne kulturne prijavitelji će za tu namjenu moći ostvariti bespovratno korištenje novca iz EU fondova od pet do sto milijuna kuna, ali prije toga, kako je rekao, mora biti napravljena kvalitetna projektna i planska dokumentacija. "Prijavitelji za korištenje financijskih sredstava iz EU fondova za obnovu kulturne baštine mogu biti tijela javne vlasti na svim razinama, od državne do općinske, ali i vlasnici kulturnih dobara", rekao je Tomeljak. Sudionici su u raspravi istaknuli kako diljem Hrvatske ima 188 članova Udruge hrvatskih muzejskih stručnjaka (ICOM) koji su zainteresirani za mogućnosti koje pruža novac iz EU fondova predviđen za obnovu kulturne baštine. Sudionici seminara pozvali su sve jedinice lokalne samouprave u Hrvatskoj koje imaju barem jedno nepokretno kulturno dobro upisano u registar kulturnih dobara Republike Hrvatske da se prijave na natječaj za korištenje financijskih sredstava iz EU fondova za obnovu. Današnji seminar u Splitu "Kulturna baština i EU fondovi" prvi je takav seminar u Hrvatskoj, a nakon njega i u drugim dijelovima Hrvatske održavat će se takvi seminari kako bi se što kvalitetnije educirali mogući prijavljivači za korištenje tog novca.