Dnevne novosti

Leko potpisao prijedlog odluke o raspuštanju Sabora 28. rujna

25.09.2015 07:40 ZAGREB, 24. rujna 2015. (Hina), Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko potvrdio je u četvrtak da je u parlamentarnu proceduru uputio prijedlog odluke o raspuštanju aktualnog saziva Sabora u ponedjeljak, 28. rujna. 
"Upravo sam potpisao prijedlog odluke o raspuštanju Sabora. Sutra će biti uvrštena na dnevni red i nadam se da će biti donesena jer ju je potpisala većina klubova zastupnika u sadašnjem sazivu Sabora, te da će se Sabor raspustiti s 28. rujna", kazao je Leko novinarima. Odbacio je prijedlog bivše premijerke Jadranke Kosor da se Sabor ne bi trebao raspustiti u trenutku kada je Hrvatska suočena s izbjegličkom krizom i sporovima sa susjednim zemljama. "Nisam mogao zamisliti da bi netko takvo pitanje mogao postaviti jer je u Hrvatskoj potpuno normalno stanje, bez obzira na europsku krizu s izbjeglicama. Hrvatska vrlo dobro rješava tu situaciju, europsku situaciju rješava na svom području i u svojoj ingerenciji. Vlada ima potpuni legitimitet i legalitet da to riješi u dogovoru s EU-om i susjedima. To je zaista europski problem, u kojem Hrvatska u dobroj vjeri i na dobar način sudjeluje", uvjeren je Leko. Smatra da Vladu ni na koji način ne ograničava to što će do izbora biti tehnička. "Nema nikakvog ograničenja vezano za djelatnost Vlade. Druga je stvar korektnosti i ograničenja u proračunskim sredstvima. Vlada je odgovorna da vodi zemlju dok je ne preda novoj vladi", kazao je Leko.

Tvrdi kako se o mogućem datumu parlamentarnih izbora u SDP-u ne razgovara. "Mi razgovaramo i radimo kako bi što bolje predstavili ovo što smo u ovom mandatu napravili, dakle promjena smjera u teškim okolnostima, u vrlo teškim okolnostima smo napravili pozitivne pomake i promjene. Bavimo se time kako te trendove učvrstiti i ojačati. A kad će biti izbori, to će odlučiti predsjednica Republike", poručio je Leko, koji je ujedno na čelu Glavnog odbora SDP-a. Saborske službe zastupnicima su u četvrtak dostavile naputak vezan uz prestanak njihovih mandata, u kojem ih izvještavaju kako svoj mandat nastavljaju do konstituiranja novog saziva Sabora. Zastupnicima je pojašnjeno kako nakon prestanka dužnosti imaju pravo na naknadu plaće do ostvarivanja plaće po drugoj osnovi ili do ispunjenja uvjeta za starosnu mirovinu. Zastupnici koji se u međuvremenu ne zaposle ili ne odu u mirovinu imaju pravo na naknadu pune plaće šest mjeseci nakon završetka mandata i na polovicu plaće idućih šest mjeseci. Službe ih podsjećaju i da zastupnici kojima je to bio prvi mandat nemaju pravo na zastupničku mirovinu, koju po odluci Ustavnog suda mogu ostvariti oni koji su u saborskim klupama bili prije konstituiranja ovog saziva, odnosno prije 22. prosinca 2011. godine.