Dnevne novosti

Sabor: SDP i HDZ za sveučilište u Slavonskom Brodu

24.09.2015 07:35 ZAGREB, 23. rujna (Hina), Unatoč upozorenjima nekolicine zastupnika da je prijedlog o osnivanju sveučilišta u Slavonskom Brodu "elementarno defektan" i nepripremljen za donošenje, saborski klubovi, među njima i HDZ i SDP, u srijedu su ustrajali da Brod zaslužuje sveučilište i da ga treba osnovati. 
Geostrateška pozicija Broda, postojanje visokoobrazovnih institucija, blizina BiH i mogućnost privlačenja tamošnjih studenata, razlozi su za osnivanje brodskog sveučilišta, rekao je ministar obrazovanja Vedran Mornar. U brodskoj regiji svega je 15 posto visokoobrazovanih, u ostatku Hrvatske 26 posto, sveučilište bi trebalo stvoriti pretpostavke za razvoj kraja, navodi ministar te tvrdi da njegovo osnivanje "u ovom trenutku" nije nikakav dodatni trošak. Punu potporu sveučilištu, uz slične argumente, daje SDP. Osnivanjem sveučilišta stvorile bi se pretpostavke za zadržavanje i trajni ostanak studenata u Brodu, što je preduvjet za pokretanje regionalnog gospodarstva, kaže Damir Tomić. Podsjeća da je Brod teško stradao u Domovinskom ratu, ubijeno je 95 djece, ranjeno 969, 90 ih je ostalo invalidima. "Dužni smo i kroz ovaj zakon nešto vratiti djeci Broda i regiji u cjelini", poručuje SDP-ov zastupnik. Imamo jezgru, popriličan broj znanstvenika, preddiplomske studije, brodsko će sveučilište zaživjeti, ne možete zamisliti koliko može privući studenata iz BiH i biti rentabilno, uvjeravao je kolege Boro Grubišić (HDSSB). Svaki put počinje prvim korakom, pa i sveučilište u Brodu i zagrebačko je krenulo od tri studija, argumentirao je HDSSB-ov zastupnik, pitajući se čemu stvarati tenzije "samo zato" što je zakon predložen u krajnjem roku, neposredno pred izbore.

Klub HDZ-a podržat će osnivanje sveučilišta u Brodu, želim mu dug život i uspješan rad, naglasio je Šimo Đurđević, dodajući kako sveučilište nije projekt ni HDZ-a, ni SDP-a, nego svih u brodskoj županiji i okolnim mjestima. Ministra poziva da rektora imenuje iz znanosti, ne iz politike. Ponešto drugačije viđenje ima Davorin Mlakar (HDZ) koji ponuđeni zakon drži "potpuno besmislenim, isključivo predizbornim", a posebno ga smeta hitnost. Zakon je još topao, Saboru je upućen 17. rujna, osnivati sveučilište po hitnom postupku nema ni u Zanzibaru, ustvrdio je Mlakar. I Frano Matušić (HDZ) drži da se radi o upitnoj odluci, podsjeća da je više puta postavljeno pitanje usklađenosti zakona s ustavom, pa bi "trebalo povući kočnicu".Vrlo kritični prema predloženom zakonu bili su Gvozden Srećko Flego (SDP), nezavisni Josip Kregar i Nikola Vuljanić. Nisam 'za', ni 'protiv' osnivanja sveučilišta u Brodu, no sam zakon je "elementarno defektan", nema eleborata, protivan je Startegiji znanosti i visokog obrazovanja, mreži visokih sveučilišta, pobrojao je Flego. I Kregar se pita čemu odluka o osnivanju ako za nju nema strateške podloge, kaže da zakon krši elementarne procedure. Kolegama koji uvjeravaju da će Brod privući studente iz regije poručuje da će "dolaziti po diplome, ne po znanje". Vuljanić pak upozorava na kršenje procedure, a ona, dodaje "nije ukrasm nego suština demokracije". Sabor će o osnivanju brodskog sveučilišta, devetog u Hrvatskoj, glasovati u petak.