Dnevne novosti

Zakon o protuminskom djelovanju je diskiminatoran i opasan

24.09.2015 07:30 ZAGREB, 23. rujna 2015. (Hina), Saborski klubovi ORaH-a i HDZ-a oštro su u srijedu kritizirali konačni prijedlog Zakona o protuminskom djelovanju poručujući kako je on diskriminatoran i opasan, kako će ugroziti živote građana i pirotehničara, te će u konačnici rezultirati smanjenjem kvalitete i pogodovati pojedincima kako bi si ubrzali zaradu.

Na uvjeravanja zamjenika ministra unutarnjih poslova Evelina Tonkovića kako bi se predloženim zakonom trebale otkloniti postojeće praznine i nedorečenosti važećeg zakona odgovorio je Mladen Novak (ORaH) poručivši kako zakon nije u skladu s ostalim zakonima, kako je katastrofalno loše napisan te je u suprotnosti s Ustavom i međunarodnim konvencijama. "Ono što je najbitnije, ovaj zakon će nažalost ugroziti živote građana, a prvenstveno onih na koje se odnosi, a to su pirotehničari", rekao je Novak. Po predloženom zakonu, kaže, ispada kako žrtva mine nije osoba koja je ušla u minsko sumnjiv prostor koji nije propisno obilježen. Istaknuo je i kako sve zemlje regije imaju posebno strog nadzor nad uništavanjem mina dok Hrvatska to prepušta isključivo voditeljima radilišta te nad cijelim postupkom ne provodi nikakvu kontrolu. "Zakon u bitnom poboljšava kontrolu kvalitete minski sumnjivih područja za 10 do 15 posto", uvjeravao je Tonković. Predloženim zakonom propisuju se poslovi protuminskog djelovanja te uređuje odgovornost prava i obveze svih sudionika u procesu. Redefiniraju se i pooštravaju uvjeti za pravne osobe i obrtnike u svrhu ishođenja odobrenja za obavljanje poslova razminiranja ručnom detekcijom mina za poslove strojne pripreme površine i za poslove pregleda površine pomoću psa za detekciju mina. Reguliraju se uvjeti za rad inozemnih pravnih osoba i njihovih zaposlenika te se usklađuju s propisima o radu stranaca koji su usklađeni s direktivama EU, a što važećim Zakonom o humanitarnom razminiranju nije bilo propisano.

Među ostalim, zakonom bi se trebala povećati kontrola kvalitete razminirane površine koju obavlja pirotehnički nadglednik. "Vrhunac svega je odredba da se u najtežim uvjetima može odstupiti od zakonom propisanih metoda i postupaka razminiranja. Postavlja se pitanje, ako se može u najtežim uvjetima odstupiti od zakonskih normi i formi koje su propisane u ovom zakonu, treba li uopće ovaj zakon", čudio se HDZ-ov Josip Đakić. I dok je Đakić tvrdio kako je u izradi zakona struka stavljena na margine Evelin Tonković je uzvraćao kako su u njegovoj izradi sudjelovali najkompetentniji ljudi iz tog područja: Hrvatski centar za razminiranje, MUP-a i MORH-a, sindikati, koji su dvije i pol godine na njemu radili te se s njime složili, Uvijek se, kaže Tonković, može naći i bolja rješenja, ali zakon je rezultat stava struke. "Zakon je u nekim člancima diskriminirajući, opasan po sigurnost građana, ponajviše pirotehničara jer su njime ukinuti svi mehanizmi kontrole koju su provodili djelatnici Hrvatskog centra za razminiranje.

Zakon jedino pogoduje poslodavcima u sustavu razminiranja jer su ukinuti svi mehanizmi kontrola što će za posljedicu imati drastično smanjenje kvalitete, njime se ubrzavaju radovi i laka zarada pa u prijevodu možemo zaključiti - pogoduje se pojedincima", istaknuo je Đakić. Alem Prelec (SDP) uvjeren je kako predloženi zakon može spasiti ljudske živote. "Mislim da ćemo svi odgovorno dati doprinos njegovu donošenju kroz amandmane", ustvrdio je Prelec. Marijan Škvarić (HNS) najavio je amandman kojim, kaže, želi izjednačiti sve tvrtke i društva koja se mogu javiti i dobiti akreditaciju za poslove razminiranja. Sabor je kratko razmotrio i izmjene Zakona o Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja.