Dnevne novosti

Frontex od EU-a traži veću podršku

22.09.2015 07:00 BERLIN, 21. rujna 2015. (Hina/AFP), Voditelj europske agencije za nadzor granica Frontex Fabrice Leggeri rekao je u ponedjeljak kako je potrebno hitno uspostaviti jedinstvenu europsku politiku o granicama, zahtijevajući od EU-a veću podršku u ljudstvu. 
"Globalno, suradnja sa zemljama EU-a dobro funkcionira. Posljednjih mjeseci, izbjeglička drama nam je pokazala da hitno moramo donijeti homogenu graničnu politiku", rekao je Leggeri u razgovoru za njemački dnevnik Die Welt i španjolski El Pais. "Ono što sigurno mogu reći je da trebamo više podrške iz zemalja EU-a. Trebamo ljude koje bismo rasporedili, jer brzina i dinamika dolaska izbjeglica i dalje su iznimno visoki", naglasio je. "Moramo se suočiti s potpuno novom situacijom", ocijenio je Leggeri i precizirao da je Frontex od početka godine registrirao više od 520.000 neregularnih ulazaka u Europu.

Leggeri je rekao da bi registriranje na vanjskim granicama Europe predstavljalo dobar temelj za sustavno razvrstavanje izbjeglica u zemljama članicama na temelju sustava europskih kvota. EU nije posljednjih tjedana kadra naći zajednički odgovor na priljev migranata a pokušat će to ponovno učiniti u srijedu za kada je predviđen izvanredni europski summit.