Dnevne novosti

Međunarodna konferencija "Zagreb 2015" o sigurnosnim izazovima za Hrvatsku

17.09.2015 07:05 ZAGREB, 16. rujna 2015. (Hina), Međunarodna sigurnosna konferencija "Zagreb 2015", kojom HDZ i Zaklada Konrad Adenauer žele potaknuti raspravu na temu nacionalne sigurnosti te stručnu i širu javnost upoznati s novim sigurnosnim izazovima s kojima se susreću Hrvatska i druge države te ponuditi moguće odgovore na njih, održat će se u petak u Zagrebu. 
Konferenciju, na kojoj će rješenja za suvremene sigurnosne izazove pokušati dati domaći i strani stručnjaci, organiziraju HDZ-ova Zaklada hrvatskog državnog zavjeta i Ured Zaklade Konrad Adenauer u Hrvatskoj, a otvorit će je predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko. Predsjednik HDZ-ova Odbora za nacionalnu sigurnost, obranu i unutarnje poslove general u mirovini Damir Krstičević rekao je Hini kako su svijet i Hrvatska danas suočeni s izbjegličkom krizom, klimatskim promjenama, globalnim i kibernetičkim terorizmom, ilegalnim migracijama i gospodarskom krizom. "Sve su to nekonvencionalne ugroze i svaka odgovorna država traži odgovore kako se s tim nositi, a HDZ tu pokazuje odgovornost", istaknuo je.

Krstičević, koji će na konferenciji biti jedan od uvodničara, smatra kako je jedno do rješenja uspostava sustava domovinske sigurnosti, koji bi trebao imati sposobnost predviđanja, prepoznavanja i smanjenja sigurnosnih rizika i ugroza. Naglasio je kako će na konferenciji, kroz dva panela, biti riječi o sigurnosnim izazovima od 2015. do 2025. te o hrvatskim odgovorima na izazove nacionalnoj sigurnosti. Naveo je i da će, uz hrvatske sigurnosne stručnjake, svoja izlaganja imati i državni tajnik u njemačkom Ministarstvu obrane Ralf Brauksiepe, Ian Brzezinski iz SAD-a, Carolyn Haggis i Matthew Rhodes iz Europskog centra za sigurnosne studije "George Marshall" te koordinatorica u Odboru za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove u Europskom parlamentu Monika Hohlmeier.