Dnevne novosti

Austrija i Slovačka uvode kontrolu granica

15.09.2015 07:05 BEČ, 14. rujna 2015.(Hina/Reuters), Austrija i Slovačka objavile su u ponedjeljak da uvode kontrolu granica nakon što je Njemačka u nedjelju ponovno uvela kontrolu na granicama zbog priljeva tisuća migranata koji stižu pješice iz smjera Mađarske. 
Austrija je najavila slanje oružanih snaga na svoju istočnu granicu, a Slovačka je uvela privremenu kontrolu na svojoj granici s Mađarskom i Austrijom. Austrijski dužnosnici kazali su da nisu imali izbora nakon jučerašnje njemačke odluke, koja je privremeno suspendirala Schengenski sporazum otvorenih granica unutar EU-a. "Budući da je Njemačka uvela granične kontrole i Austrija mora pojačati kontrolu na granicama. To upravo radimo", rekao je vicekancelar Reinhold Mitterlehner na zajedničkoj konferenciji za novinare održanoj s kancelarom Wernerom Faymannom.

Dodao je da će se vojska razmjestiti kao potpora. "Fokus nam je potpora humanitarne pomoći, ali moram istaknuti i potpora graničnim kontrolama gdje je to potrebno", rekao je Faymann. Slovačko ministarstvo unutarnjih poslova je objavilo da će ojačati svoje snage za zaštitu granice s 220 policajaca. U priopćenju stoji da Slovačka da se stanje nadzire i koordinira s vlastima susjedne Austrije, Mađarske i Republike Češke.