Dnevne novosti

ICC dobio širu nadležnost u istrazi mogućih ratnih zločina u Ukrajini

09.09.2015 07:05 AMSTERDAM, 8. rujna 2015.(Hina/Reuters), Ukrajina je u utorak odobrila proširenje nadležnosti Međunarodnom kaznenom sudu (ICC), što će njegovim istražiteljima omogućiti istragu mogućih ratnih zločina tijekom ruske aneksije Krima i pobune separatista na istoku Ukrajine.
Ukrajina je ranije prihvaćala nadležnost ICC-a za ograničeno vremensko razdoblje od studenoga 2013. do veljače 2014., kad je ukrajinski proruski predsjednik Viktor Janukovič prije pada pokušao spriječiti masovne prosvjede, što je dovelo do masovnog krvoprolića.Sud je u utorak objavio da je Ukrajina proširila njegovu nadležnost sve do danas. Rusija je u ožujku 2014. pripojila Krim, a u istočnoj Ukrajini slijedećih su mjeseci izbile borbe između proruskih pobunjenika i ukrajinskih vladinih snaga.

Ujedinjeni su narodi u utorak objavili da je u Ukrajini od travnja 2014. poginulo najmanje 7.962 ljudi, a 17.811 ih je ranjeno."Ukrajina će surađivati sa sudom bez odgađanja ili izuzetaka", priopćio je ICC.Istražitelji ICC-a u Den Haagu pokrenuli su predistragu u Ukrajini te će, ovisno o rezultatima, odlučiti o pokretanju formalne istrage ratnih zločina. "Kad se otvori istraga, istražitelj ICC-a morat će također odlučiti na temelju skupljenih dokaza hoće li zatražiti od sudaca ICC-a izdavanje uhidbenih naloga", objasio je sud.

Proširena istraga može se za početak odnositi na navode Ukrajine i zapadnih vlada o ruskoj umiješanosti u sukob, što Moskva niječe.Nije vjerojatno da će ICC istraživati rušenje putničkog zrakoplova Malaysia Airlinesa u srpnju 2014. iznad područja pod nadzorom pobunjenika u istočnoj Ukrajini.Nizozemska, koja predvodi međunarodnu istragu o toj nesreći u kojoj je poginulo 298 putnika i članova posade, u najvećem broju Nizozemaca, poručila je kako želi da slučaj preuzme sud Ujedinjenih naroda ili nacionalni sud.ICC je posljednja instanca, koja se uključuje samo kad nacionalni pravosudni sustav nije u stanju ili ne želi provoditi postupak.