Dnevne novosti

EP izglasao zakon koji zabranjuje kloniranje domaćih životinja

09.09.2015 07:15 BRUXELLES, 8. rujna 2015. (Hina), Zastupnici Europskog parlamenta izglasali su u utorak na plenarnoj sjednici u Strasbourgu uredbu kojom se zabranjuje kloniranje domaćih životinja, njihovih potomaka i proizvoda dobivenih od njih, te uvoz u EU. 
Za zakon je glasovalo 529 zastupnika, a protiv ih je bilo 120. "Tehnika kloniranja nije potpuno razvijena, i zapravo, nije postignut daljnji napredak. Smrtnost je i dalje visoka. Mnoge od životinja koje su rođene žive umru unutar prvih nekoliko tjedana, i to bolno. Trebamo li to dopustiti? ", rekla je izvjestiteljica Renate Sommer (EPP, Njemačka). "Moramo uzeti u obzir i zdravlje životinja, ali i utjecaj na ljudsko zdravlje", rekla je druga izvjestiteljica Giulia Moi (EFDD, IT). "Ovo izvješće šalje poruke našim trgovinskim partnerima da nismo spremni staviti naše vlastito zdravlje, zdravlje naših obitelji i budućih generacija u pitanje, koristeći proizvode sumnjive kvalitete", rekla je ona. "Naši poljoprivrednici trenutno se suočavaju s velikim pritiskom konkurencije iz Azije, uključujući i kloniranih proizvoda. Ali Europa se temelji na vrijednostima a to uključuje i kvalitetu. Želimo biti sigurni da ne idemo na put s kojeg nema povratka ", dodala je.

Hrvatska zastupnica Biljana Borzan (SDP) također je protiv kloniranja osim u znanstvene svrhe. "Europski potrošač dobro zna što želi, ali i što ne želi. On podržava istraživanje kloniranja u svrhu medicine i znanosti, ali ne želi takvo meso na svom stolu. Prema istraživanju Eurobarometra 84 posto građana Unije je zabrinuto radi dugoročnog utjecaja kloniranja životinja na prirodu. Iako podržavaju kloniranje u svrhu očuvanja ugroženih vrsta, građani se velikom većinom protive takvom uzgoju životinja," poručila je u raspravi hrvatska eurozastupnica Biljana Borzan.

Parlament je proširio zabranu stavljanja na tržište i uvoza klonova životinja, klonova zametaka, potomstva klonova životinja, reprodukcijskog materijala klonova životinja i njihova potomstva te hrane i hrane za životinje dobivene od klonova životinja i njihova potomstva. Zabrana bi se također trebala odnositi na životinje koje su već nastale od klonova u nekim trećim zemljama, kaže se u tekstu. Životinje se ne smiju uvoziti iz trećih zemalja osim ako na popratnim uvoznim certifikatima nije navedeno da to nisu klonovi životinja ili njihovo potomstvo. Nakon glasovanja u Parlamentu, izvjestitelji će započeti pregovore s Vijećem EU-a o konačnom obliku zakona koji će se primjenjivati izravno u zemljama članicama.