Dnevne novosti

Leko u SAD-u s čelnicima parlamenata Indonezije, Irana i Albanije

04.09.2015 07:17 ZAGREB/NEW YORK, 3. rujna 2015. (Hina), Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko se na rubu 4. svjetske konferencije predsjednika parlamenata u sjedištu UN-a u New Yorku susreo s čelnicima parlamenata Indonezije, Irana i Albanije i s njima razgovarao o jačanju bilateralne i gospodarske suradnje Hrvatske i spomenutih zemalja, doznaje se u četvrtak iz saborskog priopćenja. 
S predsjednikom Zastupničkog doma Republike Indonezije Setyom Novantom Leko je razgovarao o jačanju parlamentarne i gospodarske suradnje između dvije zemlje, osobito u svjetlu potpisanog memoranduma o suradnji između dvije nacionalne gospodarske komore. Dosadašnja suradnja međuparlamentarnih skupina prijateljstva te suradnja na multilateralnom planu ocijenjena je vrlo dobrom, a Novanto je Leku pozvao na sudjelovanje na 6. svjetskoj konferenciji parlamenataraca protiv korupcije koja se u listopadu održava u Džakarti.

Tijekom susreta s predsjednikom iranskog parlamenta Alijem Larijanijem, Leko je izrazio zadovoljstvo postignutim dogovorom o iranskom nuklearnom programu. Osim o nastavku produbljivanja parlamentarne suradnje, Leko i Larijani su se složili kako je vrijeme za značajno intenziviranje gospodarske suradnje. Larijani je pozvao predsjednika Hrvatskog sabora da na čelu gospodarskog izaslanstva u skorije vrijeme posjeti Teheran, stoji u priopćenju. S Valentinom Leskaj, potpredsjednicom albanskog parlamenta, Leko je očekivano razgovarao o unaprjeđenju parlamentarne suradnje te mogućnostima tehničke potpore Sabora u prilagodbi stručnih službi albanskog parlamenta. Leskaj je hrvatsku potporu procesu približavanja Albanije Europskoj uniji ocijenila ključnom. Leko boravak u New Yorku završava u četvrtak posjetom hrvatskoj župi sv. Ćirila i Metoda na Manhattanu.