Dnevne novosti

Geržina odustao od položaja slovenskog veleposlanika u Zagrebu

02.09.2015 07:15 LJUBLJANA, 1. rujna 2015. Hina, Slovenski diplomat Aleksandar Geržina, kojega je vlada Mire Cerara imenovala za novog veleposlanika u Hrvatskoj, sam je odustao od preuzimanja te dužnosti, objavili su u utorak slovenski mediji, koji se pozivaju na neslužbene, ali vjerodostojne informacije. 
Geržina je najavio da će o tome poslije podne dati i službenu izjavu. Postavljanje Geržine, kojem je hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova već izdalo agreman, zakompliciralo se prije nekoliko tjedana, nakon što je objavljen inspekcijski nalaz po kojem je on na prijašnjoj dužnosti veleposlanika u Austriji neopravdano koristio privatni automobil i naplatio državi 4500 eura troškova.

Zbog tog i sličnih slučajeva predsjednik države Borut Pahor bio je privremeno obustavio postupak imenovanja novih ambasadora u desetak država. Vlada je krajem prošlog tjedna izjavila da je taj slučaj riješen i da će se postupak imenovanja nastaviti, a Pahor je u petak najavio da će ovaj tjedan potpisati imenovanja novih veleposlanika, među kojima i Geržine na dužnost ambasadora u Zagrebu.

Bivši slovenski veleposlanik u Zagrebu Vojko Volk, kojem je mandat prestao krajem kolovoza, prošlog je tjedna imao oproštajni prijam kod hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Prema tvrdnjama slovenskih medija poput "Dela" i Slovenske televizije, poslove slovenskog veleposlanstva u Zagrebu do daljnjega će voditi otpravnik poslova, a ministarstvo vanjskih poslova raspisat će novi natječaj za veleposlanika u Hrvatskoj, što je postupak koji traje nekoliko mjeseci.