Dnevne novosti

Vlada: Do kraja godine specijalizirana braniteljska trgovina na Britancu

27.08.2015 07:13 ZAGREB, 26. kolovoza 2015.(Hina), Vlada je u srijedu izmijenila Program stručnog osposobljavanja i zapošljavanja branitelja, a ministar Predrag Matić najavio je da će se na temelju tih izmjena omogućiti otvaranje prve specijalizirane trgovine za proizvode braniteljskih zadruga na zagrebačkom Britanskom trgu.
Matić je istaknuo kako su se braniteljske zadruge pokazale kao najbolja mjera socijalnog uključivanja branitelja, pa će se do kraja godine na Britanskom trgu otvoriti prva trgovina branitelja zadrugara. Ministarstvo će osigurati prostor i njegovo uređenje i odrediti kriterije koje moraju zadovoljiti proizvodi da bi se našli na policama specijaliziranog izložbeno-prodajnog prostora. U tom će se prostoru moći dobiti informacije o braniteljskom poduzetništvu i organizirati brojna događanja kroz koja će se predstavljati autohtoni hrvatski proizvodi, načini proizvodnje i pripreme hrane, navodi se u prijedlogu izmjena.

Vlada je uredbama izmijenila zakone o mirovinskom osiguranju i obveznim mirovinskim fondovima kako bi se sredstva građana koji mirovine ostvaruju po posebnim propisima mogla prenijeti iz drugoga u prvi stup mirovinskog osiguranja. Tako će se ove godine iz drugoga u prvi stup preliti 1,8 milijardi kuna, a ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić naglasio je da djelatne vojne osobe, policijski službenici i drugi koji mirovinu ostvaruju po posebnim propisima zbog tih izmjena neće biti na gubitku, jer ionako nisu mogli koristiti prava iz drugog stupa. "Korisnici mirovine prema posebnom propisu i dalje će ostvarivati pravo na mirovinu samo u obveznom mirovinskom osiguranju na temelju generacijske solidarnosti, samo što se više neće sredstva s osobnog računa prenositi u državni proračun u trenutku ostvarivanja prava na mirovinu, što je gubitak za državi proračun", obrazložio je Mrsić. Dodao je kako se time ispravljaju nelogičnosti i onemogućuju daljnji gubici za državni proračun.

Vlada je utvrdila i Nacionalni akcijski plan za zelenu javnu nabavu od 2015. do 2017., s pogledom do 2020., do kada bi se, po riječima ministra zaštite okoliša Mihaela Zmajlovića, u polovici postupaka javne nabave trebala primjenjivati neka od mjerila zelene javne nabave. Zmajlović je naveo da su tijela javne uprave značajni potrošači, a u Hrvatskoj na tu potrošnju odlazi gotovo 12 posto BDP-a, pa bi usmjeravanje potrošnje u robe i usluge s manjim utjecajem na okoliš mogle značajno doprinijeti održivoj proizvodnji.

Vlada je također utvrdila kriterije za dodjelu zamjenskog poljoprivrednog zemljišta za imovinu oduzetu u vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine. Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina rekao je da će se u slučajevima kada se oduzeto zemljište ne može vratiti oštećenima dati zamjensko, a kriteriji utvrđuju koje se zemljište može dati kao zamjensko, a koje je izuzeto. Premijer Zoran Milanović još se jednom, na početku sjednice, osvrnuo na plan kojim Vlada namjerava riješiti problem dužnika u švicarskim francima. Poručio je da će Vlada u iduća dva tjedna utvrditi prijedlog zakona koji će omogućiti prebacivanje tih kredita u eure. Time će se, kaže, "maknuti s dnevnog reda jedno nespretno i nesretno poglavlje novije hrvatske građanske povijesti, koje je opteretilo mnoge obitelji i mnoge živote".