Dnevne novosti

EK nije zabrinuta grčkim izborima

24.08.2015 07:05 BRUXELLES, 21. kolovoza 2015.(Hina), Europska komisija nije zabrinuta odlukom o održavanju prijevremenih izbora u Grčkoj, objavila je njezina glasnogovornica. "Vlada je donijela odluku o provedbi reformi, a parlament to potvrdio. Reforme se sada mogu provesti neovisno o izborima", rekla je Annika Breidthardt.
Odluka o prijevremenim izborima nije bila iznenađenje za Komisiju jer je grčki premijer Aleksis Cipras kontaktirao predsjednika EK Jeana Claudea Junckera. Grčki premijer Aleksis Cipras u četvrtak je dao ostavku u nadi se da će ojačati svoju vlast na prijevremenim izborima nakon sedam mjeseci mandata u kojem se borio s grčkim kreditorima za bolji dogovor o spašavanju svoje prezadužene zemlje, ali je na koncu morao popustiti i pristati na težak kompromis. Cipras se time želi i otresti tereta krajnje lijevog krila Sirize, koje se protivi sporazumu s vjerovnicima i u parlamentu je glasalo protiv njega. "Politički mandat izbora 25. siječnja došao je do svojih granica i sada grčki narod mora reći svoje mišljenje", rekao je Cipras u televizijskom obraćanju u četvrtak.

Suočen sa slomom grčkog financijskog sustava koji je zaprijetio budućnosti zemlje u eurozoni, Cipras je bio prisiljen prihvatiti zahtjeve kreditora za još više štednje i gospodarskih reforma, upravo politike za koje je obećao da će ih ukinuti kada je izabran u siječnju."Želim biti pošten prema vama. Nismo postigli sporazum koji smo očekivali prije siječanjskih izbora", rekao je grčkom narodu. "Osjećam duboku etičku i političku odgovornost da izložim vašoj prosudbi sve što sam učinio, uspjehe i neuspjehe".Prijevremeni izbori trebali bi omogućiti Ciprasu da iskoristi svoju popularnost kod grčkih birača prije nego što najoštriji dijelovi programa počnu djelovati i mogli bi mu omogućiti da se vrati na vlast u jačem položaju, bez pobunjenika u vlastitoj stranci. Radikalno lijevi zastupnici Sirize već su u petak odlučili formirati novu stranku. Nova stranka zvat će se "Narodno jedinstvo" i vodit će ju bivši ministar energetike Panagiotis Lafazanis, vođa radikalno lijeve frakcije u Sirizi koja je odbila poziv premijera Ciprasa da podupre u parlamentu treći program pomoći. Narodno jedinstvo će do izbora, za koje bi Cipras htio da budu 20. rujna, imati 25 zastupnika i bit će treća najjača snaga u domu.