Dnevne novosti

Grabar-Kitarović: Hrvatska stari i odumire, utemeljit ću Vijeće za demografski oporavak

13.08.2015 07:30 SPLIT, 12. kolovoza 2015. (Hina), Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u srijedu je upozorila da je jedan od ključnih problema s kojim se Hrvatska suočava demografsko starenje te je najavila utemeljenje Vijeća koje će se baviti demografskim oporavkom.
 "U Hrvatskoj je oko 900.000 mladih i oni čine samo 20 posto ukupnog stanovništva, a broj mladih se svake godine smanjuje u odnosu na starije. Hrvatska stari i polako odumire. Postoje procjene da će Hrvatsku do 2019. napustiti 200.000 mladih zbog otvaranja tržišta rada Europske unije", istaknula je predsjednica na sjednici Savjeta mladih Splitsko-dalmatinske županije koja je upriličena u povodu Međunarodnog dana mladih. Predsjednica je najavila da će pri svojem uredu utemeljiti Vijeće koje će se baviti rješavanjem demografskih poteškoća u Hrvatskoj, rekavši kako je zbog poticanja politike ostanka mladih u Hrvatskoj potrebno pružati poreske olakšice poduzetnicima koji bi zapošljavali mlade, a mladima omogućavati povoljnije kredite za rješavanje stambenog zbrinjavanja. "Razvijat ću okosnicu moderne populacijske politike i nadam se da će to Vlada prihvatiti", poručila je Grabar-Kitarović.

Istaknula je da je ona najviša državna dužnosnica izabrana izravno od građana te je odbacila mišljenja da je predsjednica Republike "fikus" i poručila je kako želi mijenjati percepciju prema poduzetnicima. "Potrebno nam je mijenjati način razmišljanja kako se na poduzetnike ne bi gledalo da oni žele izvući novac nego ih treba smatrati kao stvaratelje novih vrijednosti koji omogućavaju nova radna mjesta", kazala je predsjednica. Također je rekla kako je u Hrvatskoj, radi jačanja malog, srednjeg i velikog poduzetništva potrebna deregulacija. "Imamo i previše zakona koji reguliraju sve i svašta, a ta beskrajna regulacija svega i svačega nije potrebna", istaknula je. Predsjednica je poručila i da u političkom životu moramo postati puno pozitivniji, posebice poštivati prava mladih i njegovati kulturu dijaloga. "Česte ideološke podjele i pitanja štete društvu, podijeljeno društvo ne može ići naprijed", rekla je predsjednica Grabar-Kitarović na sjednici Savjeta mladih Splitsko-dalmatinske županije. Odgovarajući na pitanja nazočnih članova Savjeta mladih Splitsko-dalmatinske županije, upozorila je i na "trend odlaska mladih s otoka". "Voljela bih da mladi iz drugih krajeva dolaze na naše otoke koji imaju preduvjete za zdrav i siguran život", kazala je.

Mladi su u diskusiji i razgovoru s predsjednicom isticali kako je na području splitsko-dalmatinske županije nezaposlenost najveći problem mladih te su je zamolili za pomoć u prevladavanju tog problema. Predsjednica je pri tomu kazala kako Split ima perspektive te da će to, kako se izrazila, biti jedan od najboljih gradova na svijetu. "Na mladima je iznalaženje prosperiteta za Hrvatsku u koju će se ljudi vraćati", rekla je predsjednica Grabar-Kitarović na kraju sjednice čestitajući Međunarodni dan mladih. Sjednici je nazočio župan Splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja koji je upozorio kako je godišnji izvorni godišnji proračun te županije samo 175 milijuna kuna. "Treba osnažiti financijsku i funkcionalnu decentralizaciju županija i omogućiti im da imaju više sredstava, a na taj način pomoći će se i programima za mlade", kazao je Ževrnja. Predsjednica Republike trenutačno ima privremeni ured u Splitu, a najavila je da će i ubuduće u tom gradu privremeno otvoriti ured kako bi se upoznala s poteškoćama na splitskom području i pokušala pomoći u njihovu prevladavanju.