Dnevne novosti

Njemačka: smijenjen glavni državni odvjetnik

06.08.2015 07:09 BERLIN, 4. kolovoza 2015. (Hina/AFP), Njemački ministar pravosuđa Heiko Maas smijenio je u utorak glavnog državnog odvjetnika što je najnoviji potez u aferi oko istrage za veleizdaju pokrenute protiv dvojice novinara. 
U Njemačkoj se, kako piše France presse, u vrijeme ljetne pauze ne govori ni o čemu drugom osim o dvojici novinara bloga Netzpolitik.org, koji su predmet istrage pod sumnjom za objavljivanje državnih tajni. Cijela je afera u utorak kulminirala smjenom državnog odvjetnika koji je bio zadužen za istragu. Maas je u kratkoj izjavi u Berlinu rekao da je njegovo povjerenje u Haralda Rangea (67) "nepovratno narušeno" i da će on ići u mirovinu te da se radi o dogovoru s kancelarkom Angelom Merkel.

Njemački državni odvjetnik Harald Range ranije u utorak optužio je ministarstvo pravosuđa za miješanje u istragu koju je pokrenuo protiv dvojice blogera. "Miješanje u unutarnju istragu uz pretpostavku da bi rezultati mogli biti neodgovarajući nedopustivo je miješanje u neovisnost pravosuđa", kazao je Range. Novinari su prošli mjesec obaviješteni da su pod istragom jer su objavili dijelove dokumenata koji pokazuju da je domaća obavještajna služba imala namjeru pojačati online nadzor. Njemačka vladajuća koalicija prošli se tjedan distancirala od optužbi protiv novinara, a ministar pravosuđa kazao je da misli kako djelovanje novinara ne predstavlja veleizdaju.