Dnevne novosti

Obama upozorio na opasnosti blokiranja nuklearnog sporazuma

06.08.2015 07:00 JERUZALEM, 5. kolovoza 2015. (Hina/Reuters), Američki predsjednik Barack Obama kazao je čelnicima židovske zajednice u SAD-u da će prije projektili padati po Tel Avivu ako dođe do blokade nuklearnog sporazuma između Zapada i Irana i vojne akcije protiv te zemlje, piše u srijedu Reuters. 
U posebnom obraćanju američkim židovima, izraelski premijer Benjamin Netanyahu, žestoki protivnik sporazuma od 14. srpnja, ponovo je odbacio argument Obamine administracije da je spomenuti sporazum jedini način da se izbjegne mogući rat s Iranom. Američki Predstavnički dom, u kojem većinu drže republikanci, glasat će o odbacivanju sporazuma s Iranom u rujnu, potvrdili su čelnici klubova zastupnika.

Greg Rosenbaum, jedan od 20 židovskih čelnika koji se u utorak u Bijeloj kući sastao s Obamom, izjavio je za Izraelski radio da im je predsjednik potanko objasnio što bi američki vojni udar na iranska nuklearna postrojenja značio ako se sporazum ne potvrdi. "Kazao je da američka vojna akcija na iranska nuklearna postrojenja ne bi rezultirala iranskom objavom totalnog rata protiv SAD-a. Ali bit će više terorizma, više projektila Hezbolaha koji padaju na Tel Aviv. To će se, kako je rekao, dogoditi ako SAD izvrši vojni udar na Iran", izjavio je Rosenbaum, čelnik Nacionalnog židovskog demokratskog vijeća.

Netanyahu je u video prijenosu na internetu, u organizaciji židovskih udruga u Sjevernoj Americi, ponovio izraelsku tvrdnju da nuklearni sporazum nije dovoljan kako bi se obuzdali iranski nuklearni projekti koji imaju potencijal proizvesti atomsku bombu. "Ne protivim se tom sporazumu jer želim rat. Protivim mu se jer želim spriječiti rat. A taj sporazum će donijeti rat", kazao je Netanyahu. Pozvao je američke židove da se suprotstave tom sporazumu jer je "opasan".