Dnevne novosti

Posada "Andrije Mohorovičića" spasila 37 migranata

03.08.2015 07:05 ZAGREB, 2. kolovoza 2015. (Hina), Brod Hrvatske ratne mornarice (HRM) "Andrija Mohorovičić" koji je ovaj tjedan isplovio prema Sredozemnom moru kao dio humanitarne misije Europske unije spasio je u nedjelju 37 osoba na moru, priopćilo je Ministarstvo obrane RH.

"Posada broda Hrvatske ratne mornarice "Andrija Mohorovičić", koji od 1. kolovoza sudjeluje u združenoj humanitarnoj operaciji Europske unije "Triton", spasio je u nedjelju u popodnevnim satima trideset sedam (37) osoba", navodi MORH. Operacija "Triton", koju su tražile talijanske vlasti, pokrenuta je 1. studenoga 2014. u središnjem Sredozemlju u svrhu nadzora i zaštite granica EU na moru te spašavanje migranata. MORH dodaje da se provodi postupak evidentiranja i liječnički pregled, a nakon toga migranti će biti prevezeni na otok Siciliju u luku koju odredi zapovjedništvo zajedničke operacije Europske unije "Triton".

Brod je s 49 pripadnika Oružanih snaga, pet pripadnika Granične policije MUP- a, pod zapovjedništvom poručnika bojnog broda Stjepana Giljevića, isplovio u četvrtak iz Splita prema Sredozemnom moru, gdje će tri mjeseca sudjelovati u misiji “Triton”. "Mohorovičić" će do kraja listopada podupirati talijanske snage u čuvanju granica na moru i spašavanju migranata.Hrvatska je jedna od 27 europskih zemalja koja u njoj sudjeluje raspoređivanjem svojeg osoblja i tehničke opreme.