Dnevne novosti

Imunološki zavod postaje državna ustanova

31.07.2015 07:45 ZAGREB, 30. srpnja 2015. Hina, Imunološki zavod postat će državna zdravstvena ustanova, odlučila je u četvrtak Vlada, a premijer Zoran Milanović poručio kako je to bio jedini način da se sačuva ta tvrtka od strateškog interesa za Hrvatsku. 
Vladinom odlukom Imunološki zavod (IZ) preoblikuje se iz dioničkog društva u ustanovu za obavljanje djelatnosti zdravstva, u vlasništvu države u okviru Ministarstva zdravlja, a za preoblikovanje su zaduženi Ministarstvo zdravlja i Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI). Oni u roku od 90 dana moraju pripremiti uredbu kako bi se u proračunu za iduću godinu mogao osigurati novac za rad Zavoda. "Nakon više mjeseci napetosti, traženja rješenja, vjerujemo da je ovo rješenje", rekao je Milanović te dodao kako je riječ o problemu koji je njegova Vlada naslijedila "kroz godine zanemarivanja". "I na kraju, ovo je rješenje - povratak državi. To nije najsretnije rješenje, ali to je bio jedini način da se tvrtka sačuva i da joj se da svježi početak pa ćemo vidjeti što će biti. A nadamo se najboljem", ustvrdio je premijer. Slučaj Zavod, dodao je, još je jedan dokaz da Vlada ozbiljno shvaća probleme i to one koje nije uzrokovala. "A to je velika većina problema u Hrvatskoj. Mnoge smo riješili i mnoge ćemo još riješiti", poručio je.

Vladinom odlukom predviđeno je da se zaposlenici, sva imovina, prava i obveze s postojećeg dioničkog društva prenesu na novu ustanovu Imunološki zavod u okviru Ministarstva zdravlja. "Na taj će način vlada, osim što će sačuvati radna mjesta, stvoriti uvjete za opstojnost i održivost proizvodnje cjepiva i krvnih derivata kao strateški važne proizvodnje za očuvanje zdravlja stanovnika Hrvatske", istaknuo je ministar zdravlja Siniša Varga. Odluka o preoblikovanju Imunološkog zavoda uslijedila je nakon neuspjele privatizacije, tijekom koje je početkom srpnja Vlada odbila ponudu društva Visia Croatica za kupnju državnog portfelja u Imunološkom zavodu. Pitanje četiri neisplaćene plaće radnicima Imunološkog također je dio preoblikovanja, a ministar Varga u izjavi novinarima nakon sjednice Vlade kazao kako će se novac osigurati u suradnji s Ministarstvom financija. Dodao da će Imunološki zavod, kako bi pokrenuo proizvodnju, surađivati sa Zavodom za transfuzijsku medicinu te farmaceutskim tvrtkama, koje će biti vanjski suradnici. "Naravno, sve od okriljem HALMED-a. Na početku ćemo koristiti proizvodni pogon u Rockfellerovoj, ali je nastojanje da se napravi potpuno novi proizvodni pogon", rekao je. Očekuje da će za to trebati manje od 100 milijuna kuna, koliko je bila procjena potrebnih sredstava u trenutku kada se išlo s natječajem za pronalazak strateškog partnera.