Dnevne novosti

Turski predsjednik u Kini: zajednički protiv terorizma i krijumčarenja ljudi

30.07.2015 07:05 PEKING, 29. srpnja 2015. (Hina/dpa/Reuters), Čelnici Turske i Kine složili su se u srijedu u Pekingu oko jačanja suradnje u borbi protiv terorizma i krijumčarenja ljudi, kazao je novinarima visoki kineski diplomat u prvim izjavama vezanim uz posjet turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Kini i njegov današnji susret s kineskim predsjednikom Xijem Jinpingom. 
"Suradnja u području sigurnosti i jačanju prava vrlo je važna za dvije zemlje koje su se obje složile oko jačanja suradnje", rekao je zamjenik kineskog ministra vanjskih poslova Zhang Ming novinarima nakon susreta dvojice predsjednika u Pekingu. "Neprekidno se zalažemo da Kina i Turska trebaju podupirati jedna drugu u važnim pitanjima i produbiti svoje strateške odnose suradnje", kazao je Xi Erdoganu. Po Zhangovim riječima, Erdogan je Xiju kazao da Turska gleda na Islamski pokret istočnog Turkestana (ETIM), za kojega Peking drži da vodi kampanju za neovisni Xinjiang, kao na terorističku skupinu. "On je rekao da Turska neće dopustiti nikome da koristi turki teritorij kako bi na bilo koji način ugrozio kineske nacionalne interese i sigurnost", kazao je Zhang. Kina tvrdi da ETIM novači Ujgure koji su otišli u Tursku i uvježbava ih zajedno s ekstremistima u Siriji i Iraku s namjerom povratka u Xinjiang i pokretanja 'svetog rata'. Kina optužuje turske diplomate u jugoistočnoj Aziji da osiguravaju isprave Ujgurima da bi im olakšali odlazak u Tursku. "Kina i Turska obje vjeruju da je vrlo važno ojačati međunarodnu suradnju u borbi protiv krijumčarenja ljudima", kazao je, upitan o tome, kineski diplomat.

Predsjednik Erdogan u srijedu je stigao u Kinu, u svoj prvi državni posjet toj zemlji, do kojeg dolazi uz narasle napetosti oko postupanja kineskih vlasti prema manjinskim Ujgurima te nakon što su neki Ujguri iz kineske pokrajine Xinjiang zadnjih par godina prešli u Tursku. Istodobno u Turskoj traju prosvjedi vezani uz prava većinom muslimanskih Ujgura u toj kineskoj pokrajini na obilježavanje Ramazana. Sredinom lipnja kineska je vlada preko svojih internetskih stranica zatražila od dužnosnika, profesora i studenata u Xinjiangu da ne obilježavaju muslimanski mjesec posta Ramazan. U Turskoj je također ranije ovoga mjeseca bilo prosvjeda protiv vraćanja oko 100 Ujgura u Kinu nakon što su bili zatočeni u Bangkoku. Sve je to navelo kinesku vladu da upozori svoje građane da dok su u Turskoj izbjegavaju izdvajanje iz skupina, dok su kineski mediji optužili turske da potiču napetosti "vođeni nekim višim motivima". Erdogan je u utorak, uoči odlaska u Kinu, kazao novinarima da je Turska otvorena za kineske ponude vezane uz raketnu obranu, no zamjenik kineskog ministra vanjskih poslova odbio je reći je li u razgovorima bilo riječi i o vojnoj suradnji.

Turska se suočava s pogoršanjem sigurnosne situacije kod kuće nakon terorističkih napada ovog mjeseca, od kojih se jedan pripisuje ekstremistima Islamske države, a drugi vojnom krilu radničke stranke Kurdistana (PKK). Pozitivnija kineska propaganda uoči Erdoganova posjeta ističe važnost Turske za veliki kineski projekt Put svile kojim se žele potaknuti gospodarske veze sa središnjom Azijom i Europom. Više od 100 poslovnih ljudi prati Erdogana u posjetu Kini, kojim se želi potaknuti povećanje kineskog uvoza iz Turske sa sadašnje razine od 2,8 milijardi dolara godišnje. Otkako su se dvije zemlje dogovorile 2010. o strateškoj suradnji Kina je postala treći trgovinski partner Turskoj nakon Njemačke i Rusije, sa 28,6 milijardi dolara vrijednom trgovinskom razmjenom ostvarenom prošle godine.