Dnevne novosti

Ministarstvo: Sve bolnice povećale učinkovitost

28.07.2015 07:32 ZAGREB, 27. srpnja 2015. (Hina), Sve bolnice u Hrvatskoj, obuhvaćene sanacijom i Nacionalnim planom, ove su godine povećale učinkovitost, a popunjenost bolničkih kapaciteta povećana je za 28 posto, izvijestilo je u ponedjeljak Ministarstvo zdravlja navodeći naturalne pokazatelje poslovanja bolnica u prvoj polovini 2015. 
Za šest posto povećana je ambulantna obrada pacijenata u bolnicama, broj operacija za sedam posto, a obrada u dnevnim bolnicama za 14 posto, dok je istodobno smanjena duljina ležanja u bolnicama. Najveće i najznačajnije bolnice - klinički bolnički centri i kliničke bolnice povećale su za deset posto broj ambulantnih pacijenata, ali i svih operativnih zahvata. Postupno se uvode i novi modaliteti liječenja u dnevnim bolnicama, koje ove godine obrađuju dva do tri puta više pacijenata u odnosu na 2013., dok je prosječan boravak pacijenata u bolnicama 6,2 dana, vrlo blizu europskim standardima. Naturalni pokazatelji poslovanja bolnica u prvoj polovini 2015 ujedno su prvi rezultati provedbe Nacionalnog plana razvoja bolnice, koji je Hrvatski sabor donio krajem veljače ove godine.

Riječ je o dugoročnim reformskim mjerama koje bi trebale povećati dostupnost, unaprijediti kvalitetu i učinkovitosti bolničkih usluga. U Ministarstvu stoga ističu potrebu njegove pune provedbe radi racionalizacije troškova i financijske stabilizacije bolnica Nacionalni plan obuhvaća 31 bolnicu, a uključuje kliničke bolničke centre, kliničke bolnice, klinike i opće bolnice čiji su osnivači RH odnosno jedinice lokalne, područne i regionalne samouprave. Uz racionalizaciju poslovanja, cilj je smanjenje stopa akutnog bolničkog liječenja za 10 posto, svođenje prosječne stope popunjenosti kreveta na 80 do 85 posto, smanjenje duljine bolničkog liječenja za 10 do 40 posto, povećanje broja ambulantnih usluga za 10 posto te povećanje broja slučajeva dnevne bolnice i dnevne kirurgije za najmanje 10 posto.