Dnevne novosti

VLADA: prihvaćene izmjene zakona o zaštiti potrošača

24.07.2015 07:50 ZAGREB, 23. srpnja 2015.Hina, Vlada je u četvrtak u Sabor uputila prijedlog izmjena Zakona o zaštiti potrošača, prema kojem će trgovci prije telefonske ponude roba ili usluga, morati provjeriti je li potrošač uopće raspoložen za takav oblik prodaje. 
Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak istaknuo je da se predlaže uvođenje registra potrošača koji ne žele primati telefonske ponude trgovaca, u koji će građani moći prijaviti svoje telefonske brojeve. Trgovci bi ubuduće, prije nego li nazovu neki broj nudeći robu ili usluge, morali provjeriti je li taj broj u registru i dozvoljava li potrošač da mu se telefonski nude robe ili usluge. Predlaže se i odredba prema kojoj je u slučaju sklapanja ugovora o uslugama putem telefona trgovac dužan dostaviti potrošaču ponudu na trajnom mediju tako da se može utvrditi trenutak zaprimanja ponude, a ugovor bi se smatrao sklopljenim kad potrošač potpisanu ponudu ili pisani pristanak pošalje trgovcu.

Ujedno, predlaže se da trgovci više nisu obvezni isticati dvije cijene robe u slučajevima kad posebni oblici prodaje (akcije, sniženja) traju kraće od tri dana. Ipak, kako bi potrošač mogao donijeti informiranu odluku u kupnji, trgovac je dužan informirati potrošača o maloprodajnoj cijeni proizvoda. Među ostalim, Vlada predlaže i da se problematika usklađivanja termina početak sezonskog sniženja s poslovnom praksom trgovaca i pojedinim vrsta roba detaljnije uredi pravilnikom.

Mišljenjem koje je uputila Hrvatskom saboru, Vlada je podržala i prijedlog zaključaka saborskog Odbora za financije i državni proračun za donošenje rješenja problema korisnika kredita u švicarskim francima. Odbor u zaključcima, koje je usvojio sredinom lipnja, predlaže da banke potpišu anekse ugovora o kreditima s valutnom klauzulom u švicarskim francima i obračunaju preplaćene kamate temeljem presude Vrhovnog suda, a banke poziva da predlože sveobuhvatno rješenje problema korisnika kredita u švicarskim francima. Ujedno, Hrvatska narodna banka obvezuje se dostaviti izvješće o problematici zaduženja građana kreditima u švicarskim francima kao i prijedloge mjera za olakšavanje njihove pozicije.

Podržava se i najava Ministarstva financija za hitnom izradom zakona o stambenom kreditiranju te prijedlog Ministarstva pravosuđa za smanjenje zateznih kamata i uvođenje instituta stečaja potrošača, a Vlada se zadužuje pripremiti paket regulatorno-poreznih mjera. Vlada je danas donijela i odluku o pokretanju projekta konsolidacije upravljanja postojećim radiokomunikacijskim mrežama koji obuhvaća izradu projekta budućeg razvoja i upravljanja radiokomunikacijskim mrežama te izgradnju nacionalne radiokomunikacijske mreže za potrebe države. Za vođenje projekta zadužena je državna tvrtka Odašiljači i veze.

Vlada je odlučila i osnovati Nacionalni koordinacijski odbor za europske strukturne i investicijske fondove u RH, koji će biti nadležan za osiguravanje sveukupne koordinacije i praćenja provedbe europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESI fondovi) te za osiguravanje usklađenosti između različitih izvora financiranja i ulaganja koja se financiraju iz ESI fondova, drugih instrumenata i programa Europske unije, nacionalnih izvora i Europske investicijske banke. Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grčić, izvijestio je u sklopu toga da je u prvih šest ovogodišnjih mjeseci u Hrvatskoj iz EU-ovih fodnova isplaćeno 2,73 milijarde kuna, što je 2,5 puta više nego prošle godine.