Dnevne novosti

Pusić: Ukoliko se potvrdi dogovaranje u arbitraži, to je neprihvatljivo za Hrvatsku

23.07.2015 07:40 ZAGREB, 22. srpnja 2015.(Hina), Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić u srijedu je na izvanredno sazvanoj konferenciji za novinare poručila da bi dogovaranje suca u arbitražnom vijeću koje odlučuje o hrvatsko-slovenskom graničnom sporu, s predstavnicom slovenske vlade bilo neprihvatljivo te da će Hrvatska tražiti da se to ispita.

"Ako bi bilo što od tih navoda bilo istinito, to bi bilo apsolutno šokantno i drastično bi mijenjalo situaciju u vezi s tim postupkom", rekla je ministrica i naglasila da je to kršenje temeljnih vrijednosti tog suda. Arbitražni sud odlučuje "nepristrano i neovisno" te "u skladu s međunarodnim pravom", rekla je Pusić o sudu koji bi odluku o graničnom sporu između dviju zemalja trebao donijeti krajem godine."Ušli smo u proceduru s povjerenjem u međunarodne pravne institucije" i u "dobroj vjeri", naglasila je. Međunarodna arbitraža provodi se u skladu s propisima stalnog arbitražnog suda, rekla je.

Dodala je da taj sud "posebno ističe nepristranost i neovisnost arbitara kao temeljne vrijednosti sudaca koji odlučuju u arbitražnom postupku".Svako lobiranje "apsolutno je isključeno", odgovorila je ministrica na neka novinarska pitanja kojima se insinuiralo da je Hrvatska propustila utjecati na sud.Hrvatski dnevnik Večernji list piše da je sudac Arbitražnog suda s Ljubljanom osmišljavao taktiku kako utjecati na ostale suce. "Lobiranje je apsolutno najstrože zabranjeno i Republika Hrvatska ni na koji način nije kršila arbitražni postupak", odgovorila je ministrica na novinarsko pitanje što je Hrvatska poduzela da lobira za rješenje u svoju korist.

Na konferenciji sazvanoj pošto je Večernji list objavio da raspolaže transkriptima koji pokazuju da se slovenski sudac u arbitražnom vijeću, koje odlučuje o graničnom sporu Hrvatske i Slovenije, dogovarao s predstavnicom slovenske vlade o svojim koracima i da će arbitražni sud dodijeliti veći dio Piranskog zaljeva Sloveniji, ministrica je objavila što će Hrvatska sada učiniti. Hrvatska će koliko je u njezinoj moći ispitati navode, rekla je. Na novinarsko pitanje dolazi li cijeli postupak u pitanje ako se medijski navodi pokažu istiniti, rekla je - "Idemo korak po korak"."Apsolutno moramo učiniti sve da provjerimo njihovu autentičnost", rekla je o navodima. Za provjeru istinitosti "postoje mehanizmi", koji su, "doduše, ograničeni"."Obavijestit ćemo Arbitražni sud i Europsku komisiju, koja je odigrala važnu ulogu u postizanju arbitražnog sporazuma", rekla je.

Na hipotetsko novinarsko pitanje bi li, ako se navodi pokažu istinitima, to odaslalo lošu sliku o međunarodnoj pravdi, odgovorila je potvrdno riječima - "Kad bi to bilo točno -da". Pusić je rekla nadalje da danas nije kontaktirala slovenskog kolegu Karla Erjavca, koji je proljetos rekao da će ishod arbitražnog postupka biti u korist Slovenije, jer se navodi tiču rada arbitražnog suda. Podsjetila je da su tada navodi o ishodu arbitraže bili demantirani, no sada se spekulacije opet otvaraju. Ministrica i njezina pomoćnica Andrea Metelko Zgombić nisu na konferenciji za novinare rekle koliko je Hrvatska dosad potrošila na arbitražu sa Slovenijom, kazavši da ne žele iznijeti podatke koji nisu precizni. Rekle su, međutim, da je svota "manja od spekulacija".