Dnevne novosti

Iran napokon pristao - IAEA

15.07.2015 07:00 BEČ, 14. srpnja 2015. (Hina), Iran je napokon pristao na istragu o navodnim projektima za proizvodnju nuklearnog oružja nuklearnim, objavila je u utorak Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) o sporazumu kojim završava 12 godina prijepora i koji će Iranu ublažiti gospodarske sankcije.
"To je važan korak prema razjašnjavanju problematičnih pitanja u vezi s iranskim nuklearnim programom", rekao je čelnik IAEA Yukiya Amano pošto je s visokim iranskim dužnosnicima potpisao radni plan o tome kako do kraja godine završiti već dugo zamrznuti istragu. Iran će dopustiti posjete vojnom kompleksu u Parčinu u kojem su navodno izvođeni eksperimenti povezani s nuklearnim bojevim glavama.Iranska suradnja s IAEA u vezi s tim pitanjem važna je stavka šireg sporazuma koji je Teheran postigao sa šest svjetskih sila. "To je odluka koja može otvoriti novo poglavlje u međunarodnim odnosima", rekla je predstavnica Euruopske unije za vanjske poslove Federica Mogherini koja je predsjedala skupinom šest sila u pregovorima. "To je znak nade za cijeli svijet", dodala je.

Ministri vanjskih poslova šest sila, SAD-a, Njemačke, Britanije, Francuske, Kine i Rusije, dogovorili su se o tome kako smanjiti iranski nuklearni program, a u zamjenu će Teheranu ublažiti sankcije, potvrdilo je i njemačko ministarstvo vanjskih poslova na Twitteru. "Sad je i službeno: postignut je veliki napredak, ostvaren je dogovor s Iranom", napisali su. Za ograničavanje nuklearnih aktivnosti Teheran će dobiti ukidanje guste mreže zapadnih gospodarskih sankcija i završit će diplomatska izolacija Irana. Dogovor postignut u austrijskome glavnom gradu kulminacija je dvanaestogodišnjeg nagovaranja kojim su mješavinom pregovaranja i sankcija svjetske sile htjele dobiti ustupke od Teherana. Po bečkom dogovoru Iran mora smanjiti broj centrifuga za obogaćivanje uranija s 19 tisuća na 6100 i reducirati zalihe obogaćenog uranija s 10 tona na 300 kilograma.