Dnevne novosti

Sabor donio novi zakon o putnim ispravama

13.07.2015 07:40 ZAGREB, 10. srpnja 2015. (Hina), Sabor je u petak donio novi Zakon o putnim ispravama, po kojemu se gubitak ili krađa putovnice više neće morati oglašavati u Narodnim novinama.

Izgubljenu ispravu nevažećom će proglasiti službenik u MUP-u, nakon čega se odmah može zatražiti izdavanje nove putovnice. Kad je riječ o izdavanju putovnice za maloljetnike, u tom će postupku i dalje morati sudjelovati oba roditelja. Zahtjev za izdavanje putovnice djetetu jedan od roditelja može samostalno podnijeti samo ako je drugi roditelj umro ili na temelju sudske odluke samostalno ostvaruje roditeljsku skrb. Isti roditelj može i preuzeti putovnicu, ali uz pisanu suglasnost centra za socijalnu skrb. Hrvatskim državljanima ubuduće će se omogućiti posjedovanje dvije iste putovnice ako im je dodatna istovjetna isprava potrebna za obavljanje gospodarskih, kulturnih ili sportskih djelatnosti u inozemstvu ili iz drugih opravdanih razloga. U novim putovnicama više neće biti podatka o prebivalištu.

Sabor je izmijenio Zakon o potraživanju radnika u slučaju stečaja, pa će od 1. rujna država isplaćivati do tri minimalne mjesečne plaće radnicima kojima one nisu isplaćene zbog blokade računa poslodavca. Donesen je i novi zakon o osiguranju depozita, a Vlada je prihvatila dio amandmana HDZ-a koji su se odnosili na dodatna pojašnjenja nekih odredbi. Nije, međutim, prihvaćeno brisanje odredbe po kojoj će se Fond za osiguranje depozita moći upotrijebiti i za sanaciju depozita u drugim članicama EU. Zbog Vladina odbijanja takvog amandmana prosvjedovao je Goran Marić (HDZ). "Ne znam znate li u kakav rizik se upuštamo, da onome tko ugrozi bankarski sustav u svojoj zemlji mi pomažemo ugrožavajući svoj bankarski sustav", kazao je Marić, upozorivši da druge članice EU nemaju takvo zakonsko rješenje. Njegovo upozorenje nije naišlo na razumijevanje pa je, nakon Vlade, HDZ-ov amandman odbila i saborska većina.

Hrvatske Oružane snage mogu sudjelovati u združenoj humanitarnoj operaciji Europske unije "Triton" u Sredozemlju za pomoć izbjeglicama, jednoglasno su odlučili zastupnici. Sabor je donio Zakon o sustavu civilne zaštite, kojim se taj sustav ustrojava na lokalnoj, područnoj i državnoj razini. Operativne snage tog sustava su stožeri civilne zaštite, operativne snage vatrogastva, Hrvatskog crvenog križa, HGSS-a, udruge, postrojbe i povjerenici civilne zaštite, koordinatori i pravne osobe u sustavu civilne zaštite. Činjenica da Hrvatska vatrogasna zajednica nije "ušla na popis" operativnih snaga, odnosno da ni Vlada, a ni zastupnici, nisu prihvatili amandman kojim je to tražio, razljutila je HNS-ovca Ivicu Mandića. "Vatrogasci su temeljna snaga operativnih snaga civilne zaštite, ali samo u slučaju kad treba raditi, kad treba biti na terenu. U svim drugim elementima vatrogastva nema", ustvrdio je Mandić, podsjetivši da se radi o 60.000 dobrovoljnih i preko 3.000 profesionalnih vatrogasaca. "Nisu zaslužili ovakav tretman", poručio je HNS-ovac. Doneseni zakon također propisuje da su predsjednik Vlade i izvršna tijela lokalnih jedinica izravno odgovorni i ovlašteni da u velikim nesrećama i katastrofama rukovode sustavom civilne zaštite. Zakon omogućuje i osnivanje izvanproračunskog fonda civilne zaštite radi osiguravanja sredstava za zaštitu i spašavanje.