Dnevne novosti

Grabar-Kitarović i Stoltenberg: Proširenje NATO-a je širenje prostora mira i sigurnosti

10.07.2015 07:05 ZAGREB, 9. srpnja 2015.(Hina), Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović razgovarala je u četvrtak u Dubrovniku s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom, pri čemu su zaključili da treba podupirati proširenje Saveza na prostor jugoistoka Europe.
Prilikom susreta se razgovaralo o doprinosu Hrvatske NATO-u te o hrvatskim planovima za razvoj i modernizaciju hrvatske vojske, a hrvatska predsjednica tom je prilikom kazala kako povećanje izdvajanja za obranu ne predstavlja trošak nego investiciju u sigurnost Hrvatske i Saveza te investiciju u inovacije. Teme razgovora predsjednice Grabar-Kitarović i glavnog tajnika Stoltenberga bile su i nove ugroze sigurnosti, kako u svijetu tako i u zemljama u hrvatskom susjedstvu, s posebnim naglaskom na pitanje izbjeglica i ilegalnih imigranata koji u Hrvatsku mogu ući kopnenim i morskim putovima. Razmijenili su mišljenja o sigurnosnom stanju u Afganistanu te o potrebnim budućim koracima.

Razmatrano je i stanje u susjednim državama u odnosu na njihovo pristupanje Europskoj uniji i NATO-u. Predsjednica Republike istaknula je zabrinutost onime što vidi u Europskoj Uniji u smislu preispitivanja vrijednosti europskog projekta, zamora proširenja, eurofobije i euroskepticizma. Obostrano je zaključeno kako treba podupirati politiku proširenja na jugoistoku Europe, za one države koje to žele, jer to širi prostor mira i sigurnosti. U tom smislu istaknuli su važnost skorog upućivanja poziva Crnoj Gori za članstvo u NATO-u.