Dnevne novosti

Sindikat traži da Vlada raskine ugovor o prodaji Brodosplita

10.07.2015 07:20 SPLIT, 9. srpnja 2015.(Hina), Predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske Vedran Dragičević pozvao je u četvrtak Vladu da raskine ugovor o prodaji Brodosplita samoborskom DIV-u, koji je sklopljen u veljači 2013. godine, jer vlasnik Brodosplita Tomislav Debeljak ne ispunjava financijske obveze iz tog ugovora.

"Vladi bi bilo najmudrije raskinuti ugovor i na drugi način krenuti u rješavanje problema u Brodosplitu, koji je u pogrešnim rukama", rekao je Dragičević na konferenciji za novinare. Prema programu restrukturiranja, Brodosplit je od države do sada dobio 2,4 milijarde kuna, a istodobno je Debeljak trebao uložiti oko 2,4 milijarde kuna ali, po izvješću Državnog ureda za reviziju, nije uložio ništa, ustvrdio je Dragičević. Debeljak bi se trebao "časno povući" iz Brodosplita jer je do sada samo trošio novac, a Vlada bi ugovor o prodaji dionica trebala raskinuti što je prije moguće. "Očekujem brzu reakciju Vlade, prije izbora, jer ako nakon dolaska nove vlasti krenemo otpočetka rješavati stanje u Brdosplitu onda to brodogradilište nema nikakvih šansi.

Ova Vlada mora razriješiti 'gordijski čvor' u Brodosplitu", poručio je Dragičević. Upozorio je da splitskom škveru nakon prestanka državnog finaciranja prijeti stečaj ili pretvaranje u "zanatsku radionicu s nekoliko stotina zaposlenih". Dragičević tvrdi da postoje zainteresirani za ulazak u Brodosplit i nastavak brodogradnje, a za sada su tri zainteresirane stranke, od kojih je novinarima otkrio ime samo jedne - Grad Split, dok je za preostale dvije rekao tek da su iz Hrvatske. "Grad Split je živo zainteresiran za brodogradilište", kazao je Dragičević, a na upit znači li to da bi Grad kupio Brodosplit kratko je odgovorio: "Neće ga kupiti nego će nastaviti proces". Logično je da Grad spašava industriju u Splitu. Do završetka procesa restrukturiranja brodogradilišta još su dvije i pol godine, što je dovoljno vremena da se stanje popravi, poručio je Dragičević koji smatra kako Debeljaku ne bi trebalo eventualnim aneksom ugovoru pružiti novu šansu. Predsjednik sindikalnog Odbora hrvatske brodogradnje Juraj Šoljić rekao je kako se očito vlasnik Brodosplita okrenuo proizvodnji kontejnera umjesto brodova, a sindikat smatra kako bi se u Brodosplitu ipak trebali proizvoditi brodovi. Sindikalni povjerenik za Dalmaciju Joško Franić kaže da su ga radnici izvjestili o nezadovoljstvu stanjem u škveru jer im se plaće smanjuju iz mjeseca u mjesec, pa neki radnici sami odlaze iz Brodosplita.