Dnevne novosti

Projekt jačanja socijalnog dijaloga u Hrvatskoj

07.07.2015 07:25 ZAGREB, 6. srpnja 2015. (Hina), Rezultati projekta "Jačanje tripartitnog socijalnog dijaloga u RH", provedenog uz potporu norveških partnera, pozitivno će utjecati na poticanje tripartitnog socijalnog dijaloga na svim razinama, bolje razumijevanje zajedničkog rada na osmišljavanju i provedbi gospodarskih i socijalnih politika, te pridonijeti razvoju bilateralne suradnje između Hrvatske i Norveške, istaknuto je u ponedjeljak na završnoj konferenciji.

U projekt su uključeni Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Hrvatska udruga poslodavaca, te Norveška konfederacije sindikata i Konfederacija norveških poduzeća Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić istaknuo je kako je Vlada opredijeljena za socijalni dijalog, koji je u svim svojim postupcima koristila kao metodu dogovaranja. Dio preporuka smo uvažili, a dio nismo i žao nam je što socijalni dijalog nije bio na razini kod donošenja Zakona o radu, kada se primarno trebao odvijati između sindikata i poslodavaca, a tek onda s Vladom. Nažalost, to nije uspjelo, pa je Vlada morala preuzeti odgovornost oko njegova donošenja, nadamo se da će ubuduće to biti drugačije, kazao je Mrsić.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever ocijenio je kako je socijalni dijalog u Hrvatskoj na vrlo niskoj razini, za što je optužio aktualnu vlast. Razina povjerenja u društvu je izrazito niska, što se pokazalo prigodom izmjena Zakona o radu, gdje su Vlada i poslodavci promicali fleksibilizaciju rada zbog otvaranja radnih mjesta i zaustavljanja iseljavanja mladih. No, pokazalo se točnim ono što su tvrdili sindikati - da se to neće ostvariti niti pridonijeti boljem životu radnika, rekao je Sever. Vlada prednjači u potiranju socijalnog dijaloga, pa je zakonom uskratila prava uređena kolektivnim ugovorima. Trebala bi snažno promicati socijalni dijalog i na vrijeme uključivati socijalne partnere u radne skupine za izmjene zakona i propisa, no to se ne događa, osim u rijetkim slučajevima, kazao je Sever.

Glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Davor Majetić naglasio je kako se na primjeru Grčke najbolje vidi što znači izostanak socijalnog dijaloga - neizvjesnost koja nije dobra ni za koga. Potrebno je više povjerenja, a manje populizma i dnevne politike, te više kvalitetnog i argumentiranog dijaloga o tome što treba činiti u zemlji da se podigne gospodarstvo i bude po mjeri čovjeka i socijalne države. Na pregovorima je bilo ucjena, ultimatuma i napuštanja pregovora, zamjerio je Majetić sindikatima poručivši kako se kroz dijalog moraju naći optimalna rješenja za sve.